Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El TSJC declara nul·la una modificació urbanística a la Baixada del Molí

El TSJC declara nul·la una modificació urbanística a la Baixada del Molí

Compromís x La Seu considera que es dóna la raó als veïns que van al·legar contra el projecte de la promoció d'habitatges. L'equip de govern recorda que la sentència no obliga l'Ajuntament a rectificar la llicència inicial, motiu pel qual no l'han recorregut
Baixada del Molí
28/11/2016 17:15

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la una modificació urbanística realitzada per l’Ajuntament de La Seu amb relació a la promoció d'habitatges que s'ha construït a la Baixada del Molí, a tocar del Parc del Segre.

La sentència concretament, "estima el recurs interposat (...) contra l'acord adoptat per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Lleida, de 29 de gener de 2013, d'aprovació de la Modificació núm.22 del Pla General d'Ordenació Urbanística de la Seu d'Urgell, arts. 81, 201 i 256, i declarant aquesta sala la nul·litat de la Modificació puntual esmentada". El grup municipal de Compromís x La Seu conclou que aquest text "dóna la raó a la part demandant que al·lega que va ser feta a mida per tal d'afavorir els interessos d’una promotora privada, en comptes de defensar els interessos públics". Tanmateix, l'equip de govern de CiU defensa que el tribunal no insta en cap cas l'Ajuntament a rectificar aquesta acció, motiu pel qual no hi van presentar recurs i han acceptat que la sentència esdevingui ferma.

En un comunicat, Compromís ha recordat que el cas es remunta a l’any 2011, quan l’Ajuntament de la Seu va signar un conveni urbanístic per donar llicència a la construcció d’uns habitatges a la zona. Els veïns van presentar al·legacions a la mateixa en entendre que la llicència atorgada pel Consistori "doblava l’edificabilitat permesa en el Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal (PGOUM) i incomplia diversos articles relatius a la inundabilitat, l’alçada, la coberta i la separació de la parcel·la del vial". Al 2012, l’Ajuntament va desestimar les al·legacions presentades pels veïns però, posteriorment, va iniciar els tràmits per realitzar una modificació del PGOUM tot adaptant-lo, segons Compromís, "a unes circumstàncies favorables als interessos de la promotora". El primer grup de l'oposició hi afegeix que "la llicència atorgada en un primer moment es va deixar caducar i, el 2013, amb la nova normativa urbanística ja canviada, es va donar una nova llicència per permetre novament la construcció dels habitatges impulsats per la promotora". En aquest sentit, consideren que es va donar "com d'amagat", ja que l'aprovació es va fer "un dijous Sant amb convocatòria extraordinària de la Junta de Govern".

Després del procés judicial impulsat pels veïns contraris a la mesura, el TSJC va estimar el recurs, que ara s'ha ratificat amb la publicació al DOGC. El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, ha recordat que durant tot aquest temps -la legislatura passada amb el grup de Progrés- han fet "nombroses denúncies públiques sobre aquests fets", les quals "no van tenir cap efecte dissuasiu sobre les actuacions de l’equip de govern ni de la promotora. En aquest sentit, Ordeig lamenta que encara no ha rebut resposta a una denúncia "documentada i argumentada en temps i forma" que va trametre a la Direcció General d’Urbanisme.

El regidor del primer grup de l'oposició també ha remarcat que "durant la construcció dels habitatges, la promotora va envair una part del terreny públic de la placeta del Molí". Amb relació a aquest fet, el consistori, afirma Ordeig, "va vendre al promotor el terreny que havia ocupat irregularment, en comptes d'obrir un expedient i fer retirar la invasió", cosa que considera "un atac als interessos públics".

Resposta de l'equip de govern

Sobre aquesta valoració de Compromís x La Seu, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro, discrepa de la interpretació de la sentència que fa l'oposició. Fierro ha defensat que, malgrat la declaració de nul·litat, el TSJC "no obliga en cap cas l'Ajuntament a canviar absolutament res" de la llicència urbanística que es va fer efectiva inicialment, i subratlla que precisament per això no van presentar cap recurs "malgrat que era recurrible".

El portaveu del grup de CiU conclou que a la sentència "no hi diu enlloc que la llicència estés mal donada". Fierro recorda que l'arrel del conflicte és "a partir d'una sol·licitud de llicència a la qual es van fer una sèrie d'observacions d'interpretació" i que arran d'aquest fet "es va considerar oportú de modificar una sèrie d'articles, en sentit aclaratori, en relació a allò que diu el Pla General d'Ordenació, aprovat l'any 2002". Fierro matisa que aquest punt concret va tirar endavant "amb el suport de l'equip de govern i també de la resta dels grups municipals".

El tinent d'alcalde creu que "al cap i a la fi, el tribunal el que diu és que no calia fer una modificació a la llicència, per la qual cosa dóna la raó a l'Ajuntament pel que fa a la llicència que ja s'havia aprovat en primera instància". Compromís ha demanat una reprovació de Jesús Fierro per aquesta qüestió. Sobre aquest punt, Fierro ha respost que "estan en el seu dret de fer-ho", però reitera que "la interpretació que fan de la sentència és substancialment diferent" de la que en fa l'equip de govern.

Mostrar formulari de contacte