Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El web de la Fira de Sant Ermengol segueix promocionant els formatgers artesans del Pirineu

El web de la Fira de Sant Ermengol segueix promocionant els formatgers artesans del Pirineu

Aquest divendres s'ha publicat un nou vídeo, dedicat a Francesc Buscallà i el seu formatge Baridà. Des de l'octubre passat, al portal s'hi pot trobar diverses publicacions sobre el sector làctic local

Francesc Buscallà, amb Pep Palau, a la seva formatgeria de Bar (firasantermengol.cat)
Francesc Buscallà, amb Pep Palau, a la seva formatgeria de Bar (firasantermengol.cat)
15/01/2021 18:34

El portal web de la Fira de Sant Ermengol (www.firasantermengol.cat) segueix promocionant els formatgers artesans del Pirineu mitjançant una sèrie de vídeos i documents que es van començar a publicar tot coincidint amb les dates què s'havia s'havia d'haver celebrat la darrera Fira de Formatges Artesans, l'octubre passat.

Des d'avui divendres, a la secció Formatges d’Autor de la Fira Online s'hi pot trobar el primer dels tres vídeos que formaran part d'un nou espai sobre la vida de tres dels formatgers que han marcat una fita al sector del Pirineu català, i que formen part de la fira temàtica de la Seu des dels seus inicis ja fa més de vint-i-cinc anys.

El vídeo es titula Francesc Buscallà, un dels primers formatgers artesans del Pirineu. El mateix protagonista, en Xesco, hi explica les seves vivències, dóna a conèixer el ramat, ensenya com fa els seus formatges i acompanya els espectadors a una degustació guiada pel gastrònom Pep Palau. El vídeo es pot visualitzar a l’enllaç https://www.firasantermengol.cat/formatges-dautor/ .

Aquest nou vídeo forma part del projecte global de la Fira de Sant Ermengol 2020, que aquest any s’ha reconvertit al format virtual, a través d’un canal Youtube que aglutinarà, des de l'octubre passat i fins al setembre vinent, un total de 16 vídeos a les seccions Aula de Tast, Cuina amb Formatges i Formatges d’Autor. A data d'avui ja hi ha 8 vídeos, que es poden visualitzar també al canal de la Fira a YouTube.

Francesc Buscallà, un dels primers formatgers artesans del Pirineu

Francesc Buscallà va ser un dels primers formatgers artesans del Pirineu català. Va arribar a Bar l’any 1981, poc temps abans de la riuada que va devastar al cap d'un any tota la vall del Segre, i es fa fer càrrec d’una petita formatgeria que havien iniciat uns amics seus. Així, la seva marca, Baridà, celebra enguany el 40è aniversari.

En Xesco elabora formatge de pastor, el més petit de tots els cercles del formatge artesà. Es tracta, doncs, d’un cicle tancat, on hi intervenen només quatre elements essencials: les cabres, les pastures, la llet i el pastor. Ell mateix explica que el secret d’un bon formatge és la llet; i que per aconseguir-la de qualitat, cal que els animals pasturin, mengin bona herba, facin exercici i segueixin un horari regular, sense estrès.

El ramat de la Formatgeria Baridà està format per una setantena de cabres de raça alpina, una varietat que s'ha adaptat molt bé al clima del Pirineu. En Francesc es cuida de tots els processos: surt a pasturar amb les cabres, les muny, manté l’estable i fa el formatge. El seu és un producte estacional: només l’elabora quan hi ha llet, segons el cicle natural dels animals.

El Baridà és un formatge de llet crua, quallada àcida i pell florida. Amb els formatges secs i Calvados, també elabora el Tupí Baridà. El gust del formatge varia en funció de l’època de l’any i de l’evolució de les pastures. Per això, es pot concloure que és un producte que és fruit directe del paisatge.

Mostrar formulari de contacte