Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Elaboren un estudi dels dialectes del Pirineu

Elaboren un estudi dels dialectes del Pirineu

L’anàlisi s’inclou en el Conveni de Cooperació Cultural entre Andorra i Catalunya També es prepara un manual de llengua estàndard per als professionals dels mitjans de comunicació pirinencs
Juli Minoves i Ferran Rella
15/10/2008 10:11

Andorra i Catalunya estan duent a terme l’estudi “Patrimoni lingüístic o dialectal i literari”, a l’Alt Urgell, als dos Pallars i l’Alta Ribagorça. L’anàlisi tractarà aspectes com el recull de dades dels diferents dialectes, la continuïtat dels trets dialectals dels diferents territoris pirinencs, la toponímia i la història oral, a més de l’estudi de la llengua, entre d’altres. Així ho van anunciar ahir el ministre de Cultura d’Andorra, Juli Minoves, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ferran Rella, que es van trobar per tal d’impulsar la col•laboració conjunta en projectes culturals d’interès comú per a les zones de l’Alt Pirineu.

Un altre projecte que es va anunciar fa referència a la preparació d’una guia d’usos lingüístics o manual de llengua estàndard per als professionals dels mitjans de comunicació, per al món de la política, l’escolar i el públic en general, que s’adaptaria a la realitat del català d’Andorra i del Pirineu català. Aquesta guia tindria l’objectiu de conservar els trets lingüístics autòctons en un nivell de llengua d’ús formal, aconseguir una varietat referencial estàndard propera i indentificadora per als seus usuaris, i facilitar la integració dels nouvinguts, tot fent-los partícips de la societat que els envolta.

Pel que correspon al patrimoni cultural immaterial, els dos polítics van acordar la col•laboració en el seguiment dels indrets de la geografia pirinenca en què els habitants de les diferents valls han situat i mitificat fets que van tenir lloc en una època ancestral o en un passat més recent, com ara l’origen d’una advocació religiosa, el d’un nom de lloc, el d’un fenomen geogràfic o el d’un d’administratiu, com els límits de les parròquies. Aquest projecte requeriria la implicació institucional per a l’estudi i la recopilació de dades, l’inventari dels indrets de valor mític i llegendari, i la difusió.

Minoves i Rella també van exposar un projecte immaterial comú per a tot el Pirineu que comptaria amb la col•laboració de l’Aragó. Es tractaria d’un cens de les tradicions relacionades amb el foc, la crema del mai o la nit de Sant Joan, conjuntament amb els Pallars, les Ribagorces i l’Aran.

En el camp del patrimoni material, els dos polítics van abordar la possibilitat d’aprofundir en l’estudi sobre l’art romànic de l’Alt Pirineu, definint-ne la tipologia constructiva i els béns mobles, com les pintures murals i sobre fusta, i l’ornamentació.

La reunió s’emmarcava dins del Conveni de cooperació cultural entre el Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya, signat el 10 d’abril passat a Barcelona amb el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras.

Mostrar formulari de contacte