#Eleccions14F | Jaume Moya porta a la Seu el compromís amb una Llei d'Equitat Territorial
El cap de llista d’En Comú Podem per la circumscripció de Lleida, Jaume Moya, ha afirmat aquest dilluns des de la Seu d’Urgell que si la seva formació té responsabilitats de govern, després de les eleccions del 14 de febrer, donarà "l’impuls definitiu" a la Llei d’Equitat Territorial, encarrilada en el tram final de la passada legislatura, i que s’implantaran les delegacions territorials de les diferents conselleries de la Generalitat a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Moya ho ha dit en un acte acompanyat dels membres pirinencs de la seva candidatura, Paco Garcia, Montse Rollán i Quico Pallarés.
El candidat dels comuns ha dit que "cal que s'acabi el fet que el codi postal justifiqui la discriminació en l’exercici de drets i d’oportunitats”, ja que “tots tenim els mateixos drets, independentment del lloc que hàgim triat per viure, malgrat que a la pràctica no es compleix”. També ha remarcat que “la manca de bones infraestructures en connectivitat digital i els dèficits en equipaments sanitaris, recursos d'habitatge, connexions viàries, transport públic i equipaments culturals i d’educació són dèficits endèmics a l'Alt Pirineu i l'Aran que ara, amb la crisi de la COVID, s’han posat més de relleu que mai".
Un altre aspecte que ha subratllat el cap de llista per les terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran és que "a això s’hi suma l’absència de teixit industrial, provocat per un territori ancorat en el monocultiu turístic des de fa massa anys, en un model caduc i que perpetua la manca d’oportunitats laborals i l’arrelament de la població”. Per això, Moya ha assegurat que En Comú Podem “està compromesa amb una Llei d'Equitat Territorial que planti cara a aquests greuges i garanteixi recursos per donar futur als pobles i petites i mitjanes ciutats d'aquí i de tot el país".
Canvi de model i arrelar la població
De la seva banda, Montse Rollán, número 10 de la llista, ha manifestat que és “inadmissible" que a aquestes alçades no s'hagin implantat les delegacions de les conselleries del Govern de la Generalitat a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran. La candidata pirinenca ha assenyalat que “ només des d'una administració desplegada, arrelada i coneixedora del territori es poden afrontar amb garanties el canvi que el Pirineu mereix en un nou model turístic sostenible, polítiques d'habitatge que frenin la gentrificació, la reindustrialització verda o el desplegament públic de les energies renovables”, ha afegit.
En l’acte a la Seu d’Urgell també s’ha explicat que “les polítiques socials han d’arrelar també la gent al territori, amb un compromís clar i efectiu per un parc d'habitatge social que respongui a les urgències de la població, deixant enrere el model especulatiu i insostenible de les segones residències”. Per Moya, “calen polítiques de foment de les primeres residències, accessibles especialment als col·lectius menys privilegiats, amb especial atenció a l'emancipació dels i les joves i a les famílies més vulnerables”.
El cap de llista d’ECP ha posat com a exemple el recent tancament del consultori mèdic de Tarroja de Segarra per explicar els greuges que implica per a la població de municipis petits el fet que no es garanteixi l’equitat territorial, i ha dit que “són aspectes com aquests els que cal evitar si de debò volem combatre el despoblament de molts dels nostres pobles”.