Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Agents Rurals incrementen les sancions per pesca furtiva

Els Agents Rurals incrementen les sancions per pesca furtiva

El Departament d'Agricultura ha respost a les queixes per una situació que afecta el pantà d'Oliana També s'està perseguint les acampades sense permís i les barbacoes a prop de zones forestals
Pantà d'Oliana
29/07/2011 16:09

El cos d’Agents Rurals ha incrementat les inspeccions de control d’activitats de pesca furtiva, i també d’altres activitats al medi natural, com ara acampades il.legals, l’encesa de focs d’esbarjo i les barbacoes portàtils. Així ho ha assegurat el Departament d'Agricultura, després de fer-se públic l'augment de pesca sense permís, que té un dels seus punts principals al pantà d'Oliana.

Les inspeccions de pesca s’han dut a terme a tota la demarcació de Lleida. S’han prioritzat les zones on hi ha pantans a causa principalment de l’increment d’activitats humanes en període d’estiu, amb indicis clars de pràctiques prohibides. També es vol donar resposta a altres col·lectius d’usuaris afectats directament, com ara pescadors federats, excursionistes i banyistes.

Des de l’1 de gener fins ara, s’han dut a terme més de 1.700 inspeccions de pesca en aigües de salmònids i ciprínids. S’han detectat i denunciat un total de 420 infraccions de la normativa de pesca, amb les corresponents sancions.

D’aquests fets denunciables, cal destacar les 150 denúncies interposades per manca de permís de la zona de pesca. Altres infraccions rellevants serien pescar en horari nocturn i utilitzar esquers, arts o mètodes de pesca prohibits. Aquests dos darrers apartats prenen una significació especial, ja que en molts casos s’utilitzen com a esquer peixos vius o morts pescats als mateixos embassaments o duts d’altres, amb l’agreujant que això suposa per a les poblacions locals de peixos a causa de la possible transmissió de malalties que puguin afectar-les.

En l’ús d’arts i mètodes prohibits, és significatiu l’ús creixent de xarxes de captura de peix. Això ha suposat el comís de nombroses xarxes i d’altres pràctiques assimilables, utilitzades antigament. Darrerament també se n’observa un ús creixent a fi d’aprofitar econòmicament el major nombre de peix obtingut en certs casos. De vegades, s’utilitzen embarcacions de mida petita que també han estat comissades.

Tasques de conscienciació

Tots aquests serveis també inclouen accions de conscienciació, molt especialment si es té en compte l’elevat nombre de deixalles relacionades amb aquest tipus de pesca a la nit.

També s’incideix molt especialment en el fet que no es realitzin activitats que puguin afectar les persones de la zona com ara circular camp a través o estacionar els vehicles en camps de conreu, fets dels quals s’han rebut reiterades queixes d’agricultors.

L’alt risc de les barbacoes

Aquestes actuacions també pretenen incidir en la pràctica d’encendre foc a terra o de fer barbacoes en aquestes àrees de pesca i rodalies. En el període d’alt risc d’incendi, s’han interposat més de 10 denuncies. Els agents lamenten la inconsciència d'algunes persones que encenen aquests focs a prop d'extenses zones forestals.

Mostrar formulari de contacte