Els Agents Rurals intensifiquen la lluita contra l'ús de verins en el medi natural
L'objectiu principal és reduir les morts d'aus protegides, entre les quals destaca el milà reial. A la demarcació de Lleida s'investiga la mort de 17 exemplars durant el 2024
Els Agents Rurals han intensificat les actuacions per lluitar contra l'ús de verins prohibits en el medi natural, una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. Actualment el cos investiga les morts de 17 exemplars d'aus protegides a la demarcació de Lleida durant el 2024, presumptament per enverinament, i està a l'espera dels resultats toxicològics. Una de les espècies més afectades per aquesta qüestió és el milà reial, en perill d'extinció, de la qual s'han detectat 10 exemplars morts per verins en els últims tres anys.
El cos d'Agents Rurals fa recerques regulars per evitar que els cadàvers morts desapareguin a causa de predadors i evitar així l'afectació a d'altres espècies. Per fer aquesta tasca disposa dels agents del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, el Grup de Suport de Col·laboració amb l'Administració de Justícia i el Grup Especial Caní.
En relació amb els verins, especialment rodenticides (destinats a matar rosegadors), els experts alerten que poden entrar a la cadena alimentària, fet que suposa un perill per a les persones, així com per a altres animals salvatges o de companyia. Per aquest motiu, fan una crida a utilitzar mètodes legals per lluitar contra les plagues, per tal d'evitar el risc que es produeixin morts indirectes o secundàries al medi.
Importància dels rapinyaires
La conservació de rapinyaires permet mantenir l’equilibri de poblacions i el sanejament d'ecosistemes, com són les poblacions de rates i conills, que afecten l'agricultura i la ramaderia. Una altra funció ecològica d'aquestes aus és el sanejament animal, ja que s'alimenten preferentment d'exemplars envellits, malalts o dèbils, o fins i tot carronya de manera ocasional, evitant així la propagació de malalties.
Col·laboració de la ciutadania
Els Agents Rurals recorden que davant la sospita d'estar davant un animal mort probablement per enverinament en cap cas s'han de manipular esquers o els cadàvers. La recomanació és trucar immediatament al 112 o directament al cos a través del telèfon 93 561 70 00 (24 hores i 365 dies l'any), que atén les trucades ciutadanes.
L’ús de verins en el medi natural pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys, i sancions econòmiques. Des de l’any 2014, quan el Cos d’Agents Rurals va intensificar aquest tipus d’investigació, s’han realitzat 25 atestats per aquesta causa. Per altra banda, des de l’any 2005 s’han produït 25 sentències condemnatòries a tot Catalunya, amb un total de 38 persones condemnades.
La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Acció Climàtica, té vigent un Pla d'acció de lluita contra el verí promogut l'any 2014. Un grup de treball interdepartamental, en què estan representats els principals òrgans de la Generalitat, es reuneix periòdicament per millorar les actuacions i desenvolupar mesures per evitar al màxim l'ús de verins.