Els ajuntaments adverteixen que no poden "assumir una retallada" dels ingressos pendents de la Generalitat
L'ACM i la FMC demanen participar en la comissió parlamentària del pacte fiscal
Els Ajuntaments han tornat a insistir, aquest cop davant seu parlamentària, que no ''poden assumir una retallada'' dels ingressos que tenen pendents de cobrar de la Generalitat i que ja han gastat, en la major part dels casos, en donar prestacions a les famílies més vulnerables i afectades per la crisi, segons han coincidit Manuel Bustos i Miquel Buch, presidents de la Federació Catalana de Municipis (FCM) i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), respectivament. En la reunió de treball entre els grups parlamentaris i les dues associacions de municipis, els alcaldes han demanat de participar en la comissió parlamentaria que prepara la proposta de pacte fiscal.
Manuel Bustos ha explicat que tots els grups parlamentaris s'han mostrat ''receptius'' a la delicada situació econòmica que pateixen els ajuntaments. Bustos ha explicat que en la reunió s'ha defensat per part dels representants municipals la necessitat de redactar i presentar els projectes de llei que fan referència al finançament local i la llei de govern locals, lleis que obliga el nou Estatut.
Els presidents dels municipis catalans han demanat als grup parlamentaris que obliguin al Govern a posar ''calendari'' al pagament del deute viu que els ajuntaments tenen pendent de cobrar de la Generalitat i que ja són recursos que la majoria de municipis han gastat en fer front a les necessitats més immediates de les famílies que més estan patint la crisi en cada un dels termes municipals.
500 milions de deute viu
Aquest deute viu podria suposar una xifra de 500 milions per al conjunt de Catalunya. El càlcul d'aquest deute l'ha fet la mateixa FMC a partir d'un estudi que ha tingut en compte el deute viu de 30 municipis escollits aleatòriament en raó de la seva dimensió i del territori.
Aquests 30 municipis tenen una població agrupada de 800.000 habitants, cosa que suposa que no està inclòs en aquest compte l'Ajuntament de Barcelona. El deute viu de la Generalitat amb aquesta mostra és de 66 milions i una extrapolació fa que es pugui estimar el deute en 500 milions, segons ha explicat el president de la FMC.
Bustos també ha demanat que aquest diners que deu la Generalitat un cop abonats no tinguin caràcter finalista i es puguin utilitzar per fer front a pagaments ordinaris. El president de la FMC ha dit que és necessari que aquest diners no siguin finalistes i per tant no obliguin als ajuntament a tornar a endeutar-se per fer front a noves inversions.
D'altra banda, Bustos ha demanat als grup parlamentaris que ''no facin més lleis'' que suposin més competències per als Ajuntaments sense un acompanyament dels recursos necessaris per poder fer front aquestes lleis.
Tant Bustos com Buch han informat que han demanat als grups parlamentaris que el món municipal sigui escoltat en la comissió que estudia el pacte fiscal.
Cap decisió sobre eliminar la paga extra de Nadal
En relació amb la iniciativa del Govern de renunciar a la paga extraordinària de Nadal i fer extensa aquesta proposta al món municipal, tant Bustos com Buch han manifestat que es tractava d'una proposta molt ''nova'' i que per tant no hi havia hagut temps per poder reunir a les respectives executives i en tot cas fer algun tipus de recomanació als ajuntaments.
Tot i això, tant Bustos com Buch han manifestat que prèviament a qualsevol altre consideració semblava que una decisió d'aquestes característiques era més una decisió de cada un dels equips municipals dels 947 municipis, segons ha puntualitzat l'alcalde de Sabadell.