Els ajuts al programa Esport Blanc Escolar augmentaran fins a arribar a 850.000 euros
La partida del Departament d'Esports facilita que els escolars de tot el Pirineu puguin fer sessions per conèixer l'esquí de fons, l'esquí alpí i el surf de neu. Berni Álvarez ha visitat una de les classes que fan els alumnes de l'Escola Albert Vives, a Masella
El conseller d’Esports, Berni Álvarez, ha visitat la sessió de surf de neu que feien aquest dilluns 37 alumnes de 4t de primària l’Escola Albert Vives de la Seu d’Urgell, a Masella. Després de compartir la jornada amb els escolars, s’ha reunit a la veïna estació de La Molina, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, amb els agents que fan possible l’EBE, impulsat pel Departament d'Educació. Per part de l'Alt Urgell hi han pres part la vicepresidenta del Consell Comarcal, Carme Espuga, i el president del Consell Esportiu alturgellenc, Joan Llobera.
Álvarez ha concretat que a la pròxima convocatòria de subvencions, a través de mòduls econòmics per al desenvolupament del programa d'aquest curs, es passarà dels 675.000 euros actuals als 850.000. Un augment que justifiquen per l’actualització de l’import dels mòduls subvencionables i a la necessitat de "continuar impulsant l’EBE a les comarques del Pirineu, en el marc de les polítiques del Departament de promoció de l’esport escolar com a àmbit clau dins el projecte Esport360". Segons ha dit el conseller, volen "facilitar l’accés a l’activitat física i l’esport al llarg de tot el cicle de vida amb una visió del tot transversal", i "fer-ho en àmbits com l’educació o la salut, i en els diferents espais i entorns aptes per a la pràctica esportiva, com són, en aquest cas, les diferents estacions d’esquí".
Important per a les estacions tant d'alpí com de nòrdic
El titular d’Esports, acompanyat del secretari general del Departament, Abel Garcia, ha subratllat que aquest programa d’esport escolar no només acosta els esports d’hivern als més petits, de manera que s’amplia la base d’aquestes disciplines, sinó que també "afavoreix l’economia de les comarques del Pirineu i la indústria de la neu", perquè implica tant les estacions com escoles d'esquí o botigues d'esports, entre d'altres, alhora que "impulsa la formació i l’ocupació dels tècnics d’esquí".
I és que el programa també beneficia les estacions d'esquí nòrdic, que d'aquesta manera tenen activitat garantida entre setmana al llarg del gener i el febrer. La tècnica de Tot Nòrdic, Imma Obiols, remarca que l'EBE és important per ajudar a mantenir el personal treballant al llarg de tot l'hivern i que així hi hagi un valor afegit i més facilitat a l'hora de contractar els professionals, en unes valls que, recorda, "són lluny de les àrees urbanes i d'aquesta manera es contribueix a fixar població" en alguns dels municipis menys poblats del Pirineu.
Obiols celebra que aquests darrers anys els complexos de fons "s'han posat les piles", tot valorant la importància de tenir almenys una mínima superfície d'innivació, perquè això permet garantir que poden acollir aquests grups escolars i ensenyar-los l'esport, "amb uns monitors que estan fent una feina excel·lent". Obiols explica que fins ara les classes han funcionat "amb normalitat" i les escoles estan satisfetes de les visites a les estacions de fons. A això s'hi afegeix la presència d'escoles que no formen part de l'EBE però fan la seva 'setmana blanca'. Per això consideren important que, encara que sigui amb una estructura precària, totes les estacions apostin per tenir una mínima superfície amb neu produïda, perquè això permet garantir la continuïtat d'obertura durant l'hivern al marge de si neva poc o molt.
Imma Obiols també ha subratllat el fet que l'EBB beneficia totes les estacions de Tot Nòrdic, perquè els alumnes es reparteixen geogràficament entre els set complexos de la marca: Sant Joan de l'Erm, Tuixent-la Vansa, Lles de Cerdanya, Aransa, Guils-Fontanera, Tavascan i Virós.
Uns 11.000 participants des que va començar el programa
Durant la reunió a la Molina amb representants de diverses entitats i institucions vinculades al projecte, Berni Álvarez els ha agraït la seva "dedicació i esforç", que han convertit el programa en "un repte assolible i d’èxit". Des del primer curs (2013-2014) i comptant l’actual, uns 11.000 nens i nenes del Pirineu ja hi han pres part. L'activitat és inclosa al Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya.
Els objectius de l’EBE són impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern en la població infantil de les comarques pirinenques, així com educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d’esport.