Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més de 200 alcaldes internacionalitzen el conflicte català a Brussel·les

Més de 200 alcaldes internacionalitzen el conflicte català a Brussel·les

Els representants municipals, entre els quals n'hi havia cinc de l'Alt Urgell, han expressat "el suport al Govern legítim de Catalunya", en un acte organitzat per l'ACM i l'AMI
07/11/2017 14:35

Actualizació. 21.00

Més de 200 alcaldes i alcaldesses, cinc dels quals de l'Alt Urgell, han explicat aquest dimarts a Brussel·les la situació política que es viu a Catalunya i han denunciat "la repressió que pateix el país i les seves institucions per part de l’Estat espanyol", a més d'exigir "la llibertat pels presos polítics". Aquesta iniciativa, promoguda per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha permès que els representants municipals hagin portat a la capital política d'Europa "l'anhel dels veïns i veïnes dels pobles i ciutats de Catalunya per decidir el seu futur".

L'acte també ha servit per "internacionalitzar" les demandes catalanes davant les institucions comunitàries. Així mateix, els alcaldes han mostrat el seu escalf al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als consellers cessats a través del 155, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, en una trobada que ha omplert la sala Bozar del Palau de Belles Arts de Brussel·les.

A la delegació catalana hi han estat presents l'alcalde de la Seu, Albert Batalla; l'alcalde d'Oliana, Miquel Sala; l'alcalde d'Organyà, Celestí Vilà; l'alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, i l'alcaldessa de les Valls d'Aguilar, Rosa Fàbrega.

Discurs de Carles Puigdemont

En la trobada, Carles Puigdemont ha apel·lat l’Estat espanyol i Europa a acceptar els resultats de les eleccions del 21 de desembre que han estat convocades per l’Estat espanyol "gràcies al cop d’Estat del 155". També ha demanat que es garanteixi "un procés net sense presos polítics i amb pluralitat d’opcions". Finalment, el president ha demanat a Europa que no sigui còmplice de la repressió: "Juncker, Tajani, és aquesta l'Europa que voleu, amb un govern empresonat?", i ha dit que denunciaran el mal tracte rebut als consellers empresonats.

Totes les intervencions de l’acte han anat adreçades a demanar a la comunitat internacional que s’impliqui en el conflicte català. La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha destacat "la molta il·lusió" dels catalans per fer un nou país però també "la por per la repressió de l’Estat espanyol" i la seva decepció "davant un projecte europeu que falla". El president de l’ACM, Miquel Buch, ha recordat que el municipalisme català, des de la diversitat, està unit per un compromís "amb la llibertat, els presos polítics, el nostre govern legítim i el país".

Ressò internacional

En l’acte, amb un gran ressò internacional amb més de 200 periodistes d’arreu del món, també hi han intervingut l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, i els eurodiputats Josep M. Terricabras, Ramon Tremosa i Jordi Solé, també alcalde de Caldes de Montbui.

Al migdia, els més de 200 alcaldes s’han concentrat davant l’edifici de la Comissió Europea per denunciar l’empresonament d’una part del govern català i l’ordre de detenció internacional de la resta. Davant la comissió, han mostrat una pancarta que posava «Freedom political prisoners» - «Llibertat presos polítics».

 

  • Alcaldes a Brussel·les (Foto: ACM)
  • Alcaldes de l'Alt Urgell a Brussel·les (Foto: Albert Batalla)

Mostrar formulari de contacte