Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els alcaldes del Pallars Sobirà acusen el Govern de "menystenir" la comarca i anuncien protestes

Els alcaldes del Pallars Sobirà acusen el Govern de "menystenir" la comarca i anuncien protestes

El Consell Comarcal retreu a l'executiu mesures com ara les restriccions a la mobilitat i a activitats econòmiques o bé el trasllat de la base del GRAE de Tírvia. Els batlles mostraran el seu malestar aquest dimarts al Palau de la Generalitat

Reunió extraordinària del Consell d'Alcaldes del Pallars Sobirà, aquest dissabte passat (Foto: CC Pallars Sobirà)
Reunió extraordinària del Consell d'Alcaldes del Pallars Sobirà, aquest dissabte passat (Foto: CC Pallars Sobirà)
18/01/2021 12:50

Els alcaldes del Pallars Sobirà han dit "prou" a les polítiques de la Generalitat i han acusat públicament l'executiu català de "menysteniment" cap als interessos de la comarca. El Consell d'Alcaldes pallarès ha dut a terme aquest dissabte una reunió extraordinària en què han criticat la "manca d'atenció" que consideren que té el Govern amb les peticions locals i amb els seus representants. Per això, han anunciat que impulsaran protestes i que presentaran al·legacions a aquestes decisions.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha dit  a l'ACN que "el descontentament ve de fa temps, però que aquest s'ha anat intensificant arran de les mesures restrictives" en el marc de la prevenció de la COVID-19, perquè -tal com també s'ha denunciat des de la resta del Pirineu- "no tenen en compte la realitat dels territoris de muntanya".

Isús hi ha afegit que "la gota que ha fet vessar el got" ha estat l'anunci, aquest divendres, del trasllat de la base permanent del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) a l'Alt Pirineu, que des d'ara tindrà la seu central a l'Aeroport Andorra-la Seu i només mantindrà activitat a Tírvia en els dies de més rescats. Segons el president comarcal, "hem dit prou i hem decidit fer-ho per escrit i fer-ho arribar a Presidència". El següent pas serà mostrar personalment aquest malestar en la reunió que alcaldes i presidents d'EMD tenen previst mantenir amb representants del Govern aquest dimarts al Palau de la Generalitat, a Barcelona.

La suspensió del Doctor Music i les restriccions actuals, entre els motius del malestar

Tanmateix, Isús ha reiterat que el sentiment de manca d'atenció "ja fa temps que s'arrossega" i ha posat com a exemple la indignació que va causar ara fa dos anys la decisió del Govern de no autoritzar el Doctor Music Festival, després de cedir a les pressions de grups conservacionistes. Precisament en l'àmbit mediambiental, a la comarca també hi ha des de fa temps crítiques -especialment per part del sector ramader- cap a la política d'alliberament d'óssos.

Pel que fa a l'actualitat, el principal focus de malestar ara mateix és les restriccions de mobilitat derivades de la pandèmia que, segons el president comarcal, no tenen en compte les singularitats dels territoris de muntanya. Per Carles Isús, "no pot ser que s'apliquin les mateixes mesures restrictives a comarques molt poblades, com el Barcelonès, que al Pallars Sobirà, que té poc més de 6.000 habitants". Per això reclama que tant la seva comarca com la resta de comarques d'alta muntanya tinguin un tracte diferent al de les àrees urbanes.

A més a més, des del Consell Comarcal lamenten que per ara "ni tant sols s'ha donat cap resposta" des del Govern, malgrat que la petició de no tancar la població als seus municipis ja es va fer a la tardor, quan van començar els confinaments de cap de setmana. Per això qualifiquen l'actuació del Govern de "menysteniment", i alerten que això "ha provocat una indignació important, a banda que pels sectors econòmics de la comarca aquestes restriccions suposen un greuge". Isús conclou que "no es poden prendre mesures que ens afecten de manera directa al territori sense buscar un mínim de consens i sense donar un mínim d'explicacions a la ciutadania".

Mostrar formulari de contacte