Els allotjaments del Pirineu tanquen un estiu "de rècord"
L'increment del 0,27% ha permès superar les dades del 2017, que ja havien estat les millors dels darrers anys. La demarcació de Lleida ha rebut més de 610.000 viatgers, que han generat 1.750.000 pernoctacions
Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida han tancat la temporada d'estiu per sisè any consecutiu amb un increment de viatgers i pernoctacions respecte a l'any anterior. En ambdós casos, les xifres registrades durant juny, juliol i agost s'han incrementat un 0,27% en relació amb els mateixos mesos del 2017. Aquests resultats són encara provisionals, en l'espera de les dades de l'INE del mes de setembre.
La demarcació haurà rebut així aquest estiu més de 610.000 viatgers i assolit 1.750.000 pernoctacions entre les diferents modalitats d'allotjament turístic, concentrades principalment al Pirineu. Aquestes dades situarien l'estiu del 2018 com "el millor de tots els temps i per sobre de les xifres obtingudes l'any 2007, considerades com les millors fins ara", segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.
Aquest resultat provisional situa el balanç de l’estiu del 2018 com "un període de rècord" ja que seria el millor de tots els temps, tant pel que fa al nombre de viatgers com al de pernoctacions. També les activitats de turisme actiu han tingut un bon comportament aquest estiu, si bé caldrà esperar al final de la temporada, a meitat d'octubre, per acabar de passar balanç. En tot cas, els diferents responsables del sector calculen haver assolit un increment de les activitats al voltant d'un 3,7 % més que l'any anterior, tot complint les previsions inicials.
El director del Patronat de Turisme de la Diputació, Juli Alegre, ha expressat la seva satisfacció per aquests "bons resultats" i ha subratllat la necessitat de "continuar treballant conjuntament el sector públic i privat per millorar la presència als mercats internacionals" i alhora "intensificar les accions promocionals al mercat estatal i de proximitat".
Tendència a l'alça des del 2013
Des del 2013 el sector turístic de la demarcació de Lleida manté una tendència de creixement positiu. L'any 2017 es va tancar amb un increment d'un 6,4% en el nombre de pernoctacions i un 5,9% en el de viatgers, mentre que el 2016 va cloure amb un increment del 12% més de turistes i de pernoctacions que l'estiu del 2015. I aquest darrer, al seu torn, va ser millor que el 2014 amb un 4,37% més de pernoctacions.
De gener a l'agost, s'ha constatat un 3,46% més de viatgers i d'un 2% més de pernoctacions que en el mateix període del 2017. També el turisme estranger continua marcant un fort creixement en relació amb l'any 2017. En concret, el turisme internacional manté un creixement d'un 11,5'% pel que fa a viatgers i d'un 6,44%, en el cas de les pernoctacions, respecte al registrat en els primers vuit mesos del 2017.
Hotels i càmpings obtenen els millors resultats
Des del Patronat de Turisme subratllen que els sectors d'hoteleria i els càmpings són els que lideren el millor comportament turístic, amb un increment per sobre de l'1% tant en el nombre de viatgers com de pernoctacions. El sector del càmping ha mantingut el mateix nombre de viatgers que l'any passat, si bé s'han perllongat les estades del visitants, atès que les pernoctacions s'han incrementat un 2,60%.
El turisme rural pràcticament s'ha mantingut igual que l'estiu anterior, amb un increment d'un 0,8% en el nombre de viatgers i una reducció d'un 0,8% en la xifra de pernoctacions. En canvi, el sector dels apartaments turístics ha tingut un retrocés d'un 16% en el nombre de viatgers i d'un 18% en les pernoctacions.
Més viatgers estrangers però amb menys dies d'estada
El turisme estranger ha mantingut un comportament desigual entre els viatgers i les pernoctacions en relació amb l'any anterior. Mentre que el nombre de viatgers ha augmentat un 5,4%, la mitjana de dies d'estada s'ha reduït, un fet que ha suposat una reducció en el nombre de pernoctacions d'un 8,5 %.
L'oferta d'allotjament turístic reglat aquest 2018 a les comarques de Lleida, entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs, és d'uns 1.306 establiments i 56.562 places, unes dades molt similars a les de la temporada anterior. Si se sumen a aquestes xifres els pisos d'ús turístic, el total se situa en 3.553 establiments i 68.920 places.