Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els bombers aconsellen revisar les xemeneies per evitar incendis a la llar

Els bombers aconsellen revisar les xemeneies per evitar incendis a la llar

Amb la previsió d'arribada del fred hi ha un "notable augment" de sinistres, sobretot a les comarques de muntanya. Entre d'altres mesures elementals, també es recomana no tenir materials tèxtils a prop del foc i apagar-lo quan es va a dormir o se surt
Incendi en un habitatge l'abril passat a Casarilh (Bombers/Arxiu)
25/10/2017 17:55

Amb l’arribada dels mesos de més fred, els Bombers de la Generalitat registren "un notable augment d’avisos d’incendis d’habitatges relacionats amb la xemeneia". Aquests sinistres, recorden, es produeixen molt especialment a les comarques de muntanya i, de manera particular, en cases o edificis amb coberta de fusta, en els quals poden tenir "efectes devastadors". Per tot plegat, el Servei de Prevenció ha publicat aquest dimecres un comunicat en el qual recorda la necessitat de revisar les instal·lacions domèstiques de generació de calor, com són les llars de foc o bé calderes i radiadors.

Des dels Bombers apunten que "les darreres dècades el creixement urbanístic experimentat a la zona del Pirineu ha estat notable, en gran mesura provocat per la construcció de segones residències i edificis lligats al sector terciari". En aquests casos, detallen, "la modernització del procés constructiu ha comportat la construcció d’habitatges tipus, principalment d’estructura de formigó armat, amb envans i tancaments ceràmics recoberts d’aïllament tèrmic, revestits de pedra aplacada i coberta d’estructura de fusta acabada amb pissarra, sense respectar el model tradicional".

En èpoques més recents, aquesta edificació "ha incorporat materials sintètics que aporten majors prestacions de confort tèrmic o acústic a l’edifici, però que sovint incrementen notablement la facilitat de propagació de l’incendi, en ser materials que tenen una reacció al foc molt desfavorable, tant des punt de vista de la seva contribució a l’incendi (són molt combustibles), com des del punt de vista de la seva capacitat d’emetre gran quantitat de fums i degotar fàcilment partícules inflamades".

Alhora, el cos d'emergències hi afegeix que "actualment, en molts casos les llars de foc en les noves construccions tenen una funció més ornamental, ja que els edificis compten amb altres sistemes de climatització", i que el punt de contacte entre la coberta i la caixa de la xemeneia "és un punt crític per a l’inici d’incendis, si no està correctament aïllada".

Consells de seguretat

Per tot plegat, els Bombers han recordat consells elementals de prevenció, com ara que "la llar de foc necessita un manteniment periòdic, almenys un cop a l’any, segons l’ús que en fem" i que "cal escurar el conducte de fums per tal de netejar el sutge, que podria acabar cremant i danyant els conductes i xemeneies". Cal fer-ho amb els raspalls adequats o estris recomanats pel fabricant i s'aconsella no utilitzar productes químics si no són recomanats pels fabricants.

El comunicat també recorda la necessitat que els conductes no perdin fum i que si fa temps que no s’utilitza (més d’una temporada) la llar de foc s’ha de revisar per personal especialitzat per tal de comprovar que no s’ha obstruït el tiratge ni fuita el fum del conducte. En el seu ús, cal tenir en compte, cremar fusta seca no tractada i no cremar altres tipus de combustibles o líquids inflamables. Per tal de no generar sutge, el foc ha de cremar viu però sense massa acumulació de llenya tot afavorint un bon tiratge. També assenyalen que "és perillós estendre roba propera a la llar de foc perquè s’eixugui, com també situar material combustible proper a la llar de foc" com pot ser mobles, joguines o bé coixins. A més, la llenya de reserva ha d'estar almenys a un metre de distància.

Finalment, la llista de consells indica que la llar de foc oberta no ha de quedar encesa quan es va a dormir o se surt de casa, i que hi ha d'haver una bona ventilació de l’habitació o estança.

Mostrar formulari de contacte