Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions per l'elevat risc d'allaus al Pirineu i Prepirineu

Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions per l'elevat risc d'allaus al Pirineu i Prepirineu

Abans de planificar una activitat al medi natural, cal informar-se prèviament a través del butlletí de lCG i consultar la predicció meteorològica. Protecció Civil ha activat aquest dijous l'alerta del Pla Neucat a Barcelona i Girona
Risc d'allaus al Pirineu
08/02/2018 14:35

Els Bombers de la Generalitat demanen, atès l’elevat risc d’allaus, molta precaució a l’hora de realitzar activitats en entorns de neu. Les nevades dels darrers dies fan que els gruixos, especialment a les parts altes, siguin molt elevats, i que el mantell tingui poca estabilitat. Això, va acompanyat de vent en moltes zones, fet que complica encara més la situació. 

Segons indica el darrer butlletí emès per l’Institut Geològic de Catalunya, hi ha un nivell de risc d’allaus fort (4) al Prepirineu i a la vessant Nord del Cadí- Moixeró, mentre que el nivell de risc és moderat (3) al Pirineu Occidental i les zones de Perafita-Puigpedrós i Ter-Freser del Pirineu Oriental.

La recomanació és que les persones que vagin a la muntanya consultin abans el butlletí d’allaus i la previsió meteorològica de la zona on es vol anar. En aquest sentit, és molt important, a més, informar-se de l’estat de la xarxa viària. També cal anar ben equipats, per suportar temperatures baixes i poder-se abastir en cas de trobar-se amb qualsevol imprevist. Així mateix, és important aquests dies que, si es vol realitzar activitats outdoor, s’intenti evitar les parts més altes i s’opti per fer rutes amb poc pendent.

Consells de seguretat

Davant la situació de risc, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), recomana:

-       Abans de planificar la sortida, informar-se del perill d’allaus a través de la web www.igc.cat, i de la previsió meteorològica. En cas de mal temps, cal desistir i no fer la sortida.

-       Anar sempre acompanyat. Informar algú de confiança sobre el lloc i la durada prevista de l'activitat.

-       És molt convenient portar telèfon mòbil per si es troba algun accident o se'n pateix un.

-       Cal equipar-se amb un ARVA, una pala i uns bastons sonda, i adaptar la sortida al nivell tècnic adient.

-       No s'ha de creuar zones de perill. Si és imprescindible, cal fer-ho pel punt més alt. És convenient descordar-se les corretges dels esquís i treure's les dragoneres dels pals, a més de buscar una ruta d’escapament.

-       Deixar un espai amb els altres companys. Aturar-se sempre en zones segures.

-       Llegir els senyals de la muntanya que poden indicar inestabilitat: plaques de vent sota cornises, esquerdes i purgues en vessants similars als que circulem, soroll de “wumpfs”, línies de trajectòries d’allaus, com canals o franges de bosc sense arbres.

-       Si es pateix un accident, cal localitzar la persona colgada el més aviat possible. Per tant, és important recordar el punt on es pot trobar i avisar ràpidament els equips de socors.

-       En cas d’emergència, s'ha de trucar al telèfon 112, o utilitzar l’app my112

Alerta del Pla Neucat a Barcelona i Girona

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí a les 09.30 h l’alerta del pla d’emergències per nevades Neucat per les nevades en cotes baixes de les demarcacions de Barcelona i Girona i per les incidències que estan provocant a la xarxa de carreteres.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC informa que la cota de neu se situa entorn dels 100 metres, si bé en moments puntuals pot arribar a nevar per sota d'aquesta cota, fins a nivell de mar. Els gruixos es produiran a partir de 200 m, amb possibilitat de 2 cm a cota de 300 m. Les comarques amb més afectació seran el Maresme, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà però també afectaran l’àmbit metropolità de Barcelona. L'episodi es donarà a tot el litoral i prelitoral de la costa de Barcelona i Girona i al migdia és quan més intens pot ser.

De cara a la tarda, les precipitacions es desplaçaran cap al sud afectant principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona i també litoral i prelitoral de Tarragona. La cota de neu aquesta zona es mantindrà als 100 metres i puntualment podrà baixar fins a nivell del mar.  El fenomen de neu pot produir-se amb caràcter local afectant a les zones de forma irregular, atesa la incertesa actual en l’evolució de la nevada.

No s’esperen grans gruixos de neu ni una llarga durada de l’episodi. Es preveu que les incidències que es puguin produir puguin estar resoltes a la tarda.

Afectacions viàries

El Departament de Territori i Sostenibilitat informa que la Generalitat té activades aquest matí 67 llevaneus a la xarxa de carreteres de la seva titularitat, per dur a terme tant tasques d’estesa de sal com de neteja de neu, amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat a la ciutadania.

És important que els conductors es mantinguin informats de l’evolució de la situació viària a través del web d’incidències del Servei Català de Trànsit o del perfil de twitter @transit, i que adoptin les precaucions que aquestes situacions requereixen.

Mostrar formulari de contacte