Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers de la Generalitat rescaten dues persones amb hipotèrmia a la Torre de Capdella

Els Bombers de la Generalitat rescaten dues persones amb hipotèrmia a la Torre de Capdella

Els serveis d'emergències han hagut de sol·licitar la posada en marxa del telefèric de la Vall Fosca per accedir a les víctimes. Crida als excursionistes perquè vagin ben equipats a la muntanya per fer front a possibles canvis bruscos de temperatura
Rescat a la Torre de Capdella
13/09/2022 23:10

Els Bombers de la Generalitat han rescatat aquest dimarts a la tarda dues persones amb hipotèrmia a l’estany Tort, al municipi de la Torre de Capdella (Pallars Jussà). La meteorologia impedia volar l’helicòpter i s’ha sol·licitat la posada en marxa del telefèric de la Vall Fosca per accedir a les víctimes. El rescat ha finalitzat quan un dels pilots ha pogut aprofitar una momentània millora de les condicions per fer el rescat via aèria.

El responsable del refugi de la Colomina ha avisat a les 17.18 h els serveis d’emergències sobre la presència a l’estany Tort de dues persones amb problemes de salut i possibles hipotèrmies severes. Immediatament, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE Muntanya) de la Seu d’Urgell i una metgessa especialitzada s’han dirigit al lloc amb helicòpter, amb el suport terrestre d’una altra dotació GRAE i de dues dotacions bombers voluntaris de la Pobla de Segur. Al dispositiu s’hi ha sumat una segona dotació aèria de GRAE provinent de Cerdanyola. Un cop s'ha arribat a l’indret, la pluja i la boira han impedit el vol.

El personal GRAE i mèdic ha baixat de l'helicòpter a l’embassament de Sallente, on també hi han arribat, per terra, els bombers de la Pobla i la dotació terrestre de GRAE. Allà s’ha sol·licitat la posada en marxa del telefèric, que cobreix gairebé 500 metres de desnivell fins el refugi i que, en haver acabat la temporada turística, estava tancat. Des del telefèric, que ascendeix fins als 2.200 metres, els efectius han caminat 45 minuts més fins a l’indret on estaven els excursionistes. Els efectius duien material d’acampada per acompanyar les víctimes durant la nit fins a la millora de les condicions meteorològiques. Tanmateix, el pilot d’un dels helicòpters de rescat ha considerat que s’obria una treva suficient en les condicions adverses i ha pogut desplaçar-se fins a l’estany Tort.

El rescat s'ha fet dee manera ràpida, ja que l’helicòpter ni tan sols ha tocat terra. Els efectius de rescat i la metgessa han preparat els ferits per a l’evacuació i, un cop a l’helicòpter, se’ls ha dispensat unes primeres atencions i se’ls ha proporcionat calor. Els rescatats han estat traslladats a l’Hospital Comarcal del Pallars on, segons informa el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), han estat avaluats per si requerien una segona evacuació en funció de la seva gravetat. Finalment, s’ha diagnosticat la dona amb hipotèrmia moderada i l’home amb hipotèrmia lleu, i han rebut al centre hospitalari pallarès l’atenció necessària.

Els dos helicòpters mobilitzats han tornat a l’estany Tort a recollir el personal i el material de rescat, mentre que els efectius que havien arribat a lloc per terra han fet servir de nou el telefèric per baixar fins el lloc on havien estacionat els vehicles.

Crida a la prudència

Els efectius del GRAE recorden que a finals d’estiu és quan més casos d’hipotèrmia a la muntanya hi ha perquè és fàcil que s’hi produeixin canvis bruscos de temperatura. És per això que alerten que quan planifiquem una sortida, cal tenir en compte aquesta circumstància i equipar-se amb roba que pugui protegir del vent, l’aigua i el fred; a més de seguir els consells habituals: preveure bé la ruta, tenir present la previsió meteorològica (i, si és dolenta, deixar la sortida per a més endavant) i dur sempre alguna cosa de menjar, el mòbil ben carregat, una manta tèrmica i un frontal. Cal recordar que als refugis de muntanya sempre hi ha aixopluc, fins i tot si l’establiment està fora de temporada, i que en alguns d’ells hi ha emissores per comunicar-se amb els serveis d’emergències.

Mostrar formulari de contacte