Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers demanen més formació entre els excursionistes

Els Bombers demanen més formació entre els excursionistes

La mesura ajudaria reduir la sinistralitat i el número de rescats a la muntanya, que han crescut un 60% en pocs anys. Les federacions impartirien cursos a persones que no es preparen prou la sortida

Vehicles mobilitzats en el rescat d'un boletaire (Foto: Bombers de la Generalitat)
Vehicles mobilitzats en el rescat d'un boletaire (Foto: Bombers de la Generalitat)
20/05/2018 19:10

Els Bombers demanen més formació entre els excursionistes i les persones que van a fer activitats a la muntanya. Des del cos recorden que els rescats han crescut "de manera important" els últims anys, tot i que una bona part d'aquestes actuacions "es podrien haver evitat amb més preparació". El cap del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE), Guillem Amorós, reconeix que estan estudiant l'opció que les federacions i els clubs esportius imparteixin cursos a aquelles persones que han de rescatar perquè no es preparen bé la sortida. "Hem de mirar quines són les millors fórmules per reduir la sinistralitat", assenyala.

A Catalunya s'ha passat de les 857 actuacions del GRAE el 2011 a 1.448 el 2017, una xifra que representa una crescuda del 60% dels rescats. L'increment es deu, en bona part, a l'increment de persones que van a fer activitats a la muntanya. Amorós recorda que la formació és clau per evitar accidents. "Tothom pot relliscar i fer-se mal, però no és lògic que una persona accedeixi a una zona complicada sense tenir la preparació tècnica suficient", argumenta en declaracions a l'ACN.

Els Bombers obren la porta a impartir formació a les persones que no es preparen prou les sortides a la muntanya i se les ha de rescatar. Aquests cursos serien un complement a la taxa que s'aplica des de ja fa nou anys, però que només ha servit per cobrar una desena de rescats. "La multa no té afany recaptatori, sinó que és una manera de prendre consciència que aquestes operacions obliguen a fer un desplegament humà i econòmic important", destaca el cap del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE), Guillem Amorós.

De fet, el cobrament d'aquestes actuacions està limitat a tres supòsits: ignorar un perill evident i marcat, com travessar una riera on hi ha una senyal de prohibit; fer una sortida amb un equipament "manifestament inapropiat", com portar unes sandàlies per anar a la neu, així com no fer un ús adequat del servei. Durant tots els anys que porta en vigor la taxa, els casos en què s'ha obligat a pagar el rescat ha estat per conductes "flagrants", segons manifesta Amorós.

Sensibilització

El cap dels GRAE reconeix que la gent "ha pres més consciència", però alerta que l'increment d'excursionistes a la muntanya ha fet disparar les intervencions. En aquest sentit, des del cos assenyalen que les mesures preventives a prendre són bàsiques, com mirar la cartografia de la zona, el temps que es trigarà a fer la ruta, la meteorologia o portar l'equipament adequat.

La finalitat dels cursos seria la de fer prendre consciència i "preparar millor" aquelles persones que els Bombers han rescatat per "conductes negligents". El cap dels GRAE a Olot, Jordi Martí, ho compara amb els cursos que es fan per recuperar el carnet de conduir. "La idea és que la persona entengui la importància de la preparació prèvia i sigui conscient de les seves capacitats", ressalta.

El mòbil, un element clau

Els Bombers recorden que un dels aspectes més importants abans de sortir d'excursió és tenir el mòbil ple de bateria. Martí explica que s'estalvien moltes sortides donant indicacions a les persones que truquen al 112 i simplement estan desorientades. Si cal començar la recerca el terminal és un "element determinant", explica el cap dels GRAE.

De fet, des del cos recomanen tenir activada l'aplicació My112 que permet localitzar l'afectat en cas que tingui problemes. "Per a nosaltres és molt més fàcil d'accedir i de concretar el rescat de manera efectiva i el més ràpid possible", destaca Martí.

El cap dels GRAE a Olot, però, alerta que "encara hi ha moltes zones fosques", llocs on no hi ha cobertura mòbil, fet que complica les localitzacions. "Si l'afectat està en una d'aquestes zones, el rescat es complica", conclou Jordi Martí.

 

Mostrar formulari de contacte