Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers Voluntaris d'Organyà celebren el 25è aniversari

Els Bombers Voluntaris d'Organyà celebren el 25è aniversari

Els actes començaran aquest dissabte amb una conferència de l'expresident Jordi Pujol En el programa també hi intervindran el meteoròleg Francesc Mauri i el director de Seguretat Ciutadana de Vitòria
Organyà
21/05/2009 16:24

Aquest 2009 els Bombers Voluntaris d’Organyà commemoren el seu 25è aniversari. Per celebrar-ho, han preparat tot un seguit d’actes de caire cultural, festiu i esportiu.

El primer acte serà aquest dissabte, dia 23, amb una conferència de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que parlarà sobre “Els inicis dels bombers de la Generalitat de Catalunya”. L’acte tindrà lloc a partir de dos quarts de sis de la tarda a la llar de jubilats de la vila.

El dia, 29, el convidat serà Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, que oferirà una conferència amb el títol “El canvi climàtic: què hi podem fer?”. L’acte s’ha programat a les 8 del vespre, també a la llar de jubilats. El gruix dels actes commemoratius és previst per al dia 30, amb un esmorzar popular, la cursa vertical “Arruix de Santa Fe”, una gimcana infantil, una demostració dels mateixos bombers, un sopar popular i un ball de fi de festa. Els actes tindran encara la seva continuïtat el mes de setembre, concretament el dia 26, amb una conferència del director de Seguretat Ciutadana de Vitoria-Gasteiz, Pedro Anitua, i el dinar oficial de commemoració del 25è aniversari.

Encara que abans de 1984 ja havia existit un grup de voluntaris, que depenien de l’Ajuntament, va ser aquell any quan vam passar a dependre de la Generalitat de Catalunya. El 1982, l’Ajuntament d’Organyà i la Generalitat de Catalunya havien signat el conveni de traspàs. Tot i això, no va ser fins el 1984 que es van nomenar els primers bombers voluntaris. El parc s’ubicava a l’Escola Vella, era petit i estava mal equipat. Des de l’any 1978 es disposava d’un BRL (bomba rural lleugera) Land Rover, d’una ambulància i, des de 1987, d’un camió Pegaso egipci.

El 13 de juliol de 1988, amb la mort de director Joan Espluga mentre apagava un foc en un paller, el parc va viure moments molt difícils i el futur era molt incert. El parc, no obstant, es va rellançar amb la incorporació de nous bombers voluntaris. Entre 1989 i 1991 van entrar-ne 12 de nous. El 1992 es va aconseguir una ambulància nova. El 1993 va arribar un tot terreny Land Rover de segona mà, que seria substituït per un de nou el 1996. El 1997, els bombers d’Organyà es van traslladar al parc nou, molt més gran i funcional, situat entre el cementiri i el camp de futbol. De 1994 a 2008 han passat pel parc fins a disset bombers més, comptant-hi els quatre aspirants que han entrat aquest últim any. En total, durant aquests 25 anys han passat pel cos fins a 34 bombers.

Els bombers voluntaris d’Organyà han fet tota mena de serveis: focs forestals --tant als voltants (Santa Fe, Narieda...), com a la comarca (Sallent, Arsèguel...) i arreu de la província i del país (Garraf, Torà, Solsonès, Berguedà...)--, focs de marges, focs d’habitatges i focs de xemeneia; accidents de cotxes i motos, però també de camions, d’autocars, de quads, de bicicletes, de tractors i fins i tot d’helicòpters; rescats de parapent; durant molts anys, trasllats amb ambulància; recerca de persones perdudes, com ara boletaires; prevencions en curses, festes i aplecs (com el de Santa Fe); obrir pisos; desembossar clavegueram; treure aigua, i un llarg etcètera.