Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els candidats exposen propostes sobre patrimoni, serveis públics, impostos i equipaments

Els candidats exposen propostes sobre patrimoni, serveis públics, impostos i equipaments

CiU vol prioritzar endreçar la Ciutadella i donar-li un ús econòmic amb un projecte turístic o pedagògic Compromís preveu iniciar al primer plenari el procés perquè la Catedral sigui Patrimoni de la Humanitat ERC proposa ampliar les àrees del Consorci d'Atenció a les Persones i pisos per a gent gran Entesa planteja un Pla de Rescat Social i garantir serveis a les persones més necessitades La CUP vol unes taxes municipals progressives segons la renda; i SI proposa un espai d'oci als antics jutjats
Eleccions Municipals 2015 - Logo
12/05/2015 19:33

El patrimoni, els serveis socials, els impostos municipals i els equipaments han centrat algunes de les idees presentades aquest dimarts pels partits en el marc de la campanya electoral a la Seu.

CiU assegura que l’equip de govern ja ha estat treballant aquesta legislatura per portar inversions a la Ciutadella de Castellciutat. L’alcaldable, Albert Batalla, confia que la propera legislatura se li trobarà un ús, un cop superat un complex procés burocràtic per disposar de l’espai.

En aquest sentit, Batalla, ha anunciat que han estudiat el model d’un parc temàtic infantil ubicat San Sebastián de los Reyes (Madrid) per aplicar-lo al recinte. Alhora, ha recordat que s’han posat en contacte amb la Bulli Foundation per oferir-los aquest espai en cas que no tirés endavant el projecte previst al municipi de Roses. El cap de llista assegura que ara mateix tenen "un plantejament molt obert" sobre el possible destí, però que la prioritat és "donar-li un ús turístic o pedagògic", entre d’altres opcions.

Batalla ha estat acompanyat del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha afirmat que "dins el mapa de visió estratègica del Govern, la Ciutadella de Castellciutat és molt interessant". Puig hi ha afegit que ho és ''des d'una perspectiva de serveis o oferta turística, de models de formació i lleure i de noves oportunitats de negoci''. Actualment ja s'està actuant a la Ciutadella en diverses fases, una primera en els edificis municipals existents, on s'està garantint la conservació i seguretat. Per això, s'han tapiat i s'ha garantit que no es malmetin. S'ha de tenir en compte que hi ha patrimoni històric, ja que es conserva la fortificació del segle XVIII, i calen recursos per fer el manteniment necessari.

Compromís x La Seu es compromet a iniciar, en el primer plenari de la nova legislatura, el procés perquè es declari la Catedral com a Patrimoni de la Humanitat. El candidat a l’alcaldia, Òscar Ordeig, assegura que des del govern municipal posarà en marxa el procediment de participació pública i de confecció del dossier de petició a la UNESCO. Per això, també se sol•licitarà l'acord del Bisbat d’Urgell.

Ordeig recorda que “la catedral romànica del segle XII i el conjunt monumental adjunt, (claustre, església de Sant Miquel, església de la Pietat i Deganat) són d'un altíssim valor patrimonial i ocupen un lloc de privilegi dins el centre històric de la ciutat”. Compromís creu que “per a revertir el procés de deteriorament del centre històric, que s'ha accelerat de forma preocupant en els anys de govern de CiU”, i per a impulsar de forma decidida el turisme de qualitat a la ciutat, “cal emprendre amb força, i des del primer moment de la nova legislatura, el procés de sol•licitud oficial de la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Catedral per part de la UNESCO”.

Òscar Ordeig considera “imprescindible no perdre més temps en iniciar aquest procés”. En aquest sentit, es compromet a fer “un procés participatiu i il•lusionador, ben portat tècnicament, per assolir l’èxit col•lectiu que La Seu necessita”.

ERC La Seu vol ampliar els departaments del Consorci d’Atenció a les Persones. L’alcaldable republicà, Francesc Viaplana, elogia la tasca que fan els serveis socials i defensa la creació del Consorci, però creu que calen àrees com ara educació, joventut, participació i infància perquè l’ens “deixi d’estar centrat només en serveis socials” i esdevingui “una gran àrea d’atenció a les persones”.

Esquerra proposa que la Seu tingui un servei residencial per a infants i adolescents en risc social, “per evitar que marxin del territori i perquè puguin continuar amb la màxima quotidianitat possible”. En la mateixa línia, Viaplana planteja pisos de serveis per a gent gran i persones amb malalties mentals, per tal de “fomentar-ne l’autonomia i vida independent”. Finalment, ERC vol facilitar que veïns amb dificultats per pagar deutes amb l’Ajuntament puguin liquidar-los amb serveis a la comunitat, mantenir els ajuts anticrisi revisant-ne anualment els criteris per tal que siguin eficaços.

Entesa x La Seu vol aplicar un Pla de Rescat Social. Sobre aquest punt, la formació encapçalada per Antoni Viñals proposa crear un fons municipal que garanteixi l’alimentació i els subministraments bàsics d’energia i aigua a tota la població de la Seu. El programa en aquest àmbit també suggereix dotar el Consorci d’Atenció a les Persones dels “recursos suficients per fer front a les necessitats reals del ciutadans més necessitats”, dissenyar programes municipals per donar “resposta urgent a totes les situacions de pobresa infantil”, i recuperar i ampliar les prestacions autonòmiques.

Un altre punt del pla és la creació d’un fons de garantia per a famílies monoparentals, especialment quan la dona sigui cap de família i hi hagi situacions de precarietat laboral o ingressos insuficients. Finalment, Entesa vol “assegurar el menjador escolar a tots els infants de La Seu dotant de fons suficients als infants amb famílies sense recursos”.

La CUP vol impostos i taxes municipals de “caràcter progressiu”, de manera “que paguin més les empreses i particulars que més tenen o més guanyen”, i eliminar bonificacions a bancs, grans empreses i Església. Alhora, volen “aturar el malbaratament en grans infraestructures sense retorn econòmicosocial al territori, com l’Aeroport”.

SI ha aprofitat la jornada de dimarts per recollir idees dels veïns en el mercat municipal. La formació conclou que cal obrir més espais públics a col•lectius, com ara els antics jutjats perquè siguin un centre d'oci i lloc de trobades intergeneracionals, una necessitat que constaten com a real.

Mostrar formulari de contacte