Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els caps de Bombers Voluntaris de l'Alt Urgell fan efectiva la seva renúncia

Els caps de Bombers Voluntaris de l'Alt Urgell fan efectiva la seva renúncia

Juntament amb una quarantena més de comandaments de Lleida i l'Alt Pirineu rebutgen les millores ofertes per Interior, que creuen insuficients Els agents denuncien que el nou reglament els incrementa les responsabilitats i no els garanteix una cobertura 'digna' en cas d'accident
Bombers Voluntaris - Presentació dimissió
14/02/2015 13:02

Un total de 46 caps i sotscaps de l'agrupació de bombers voluntaris de la Regió d'Emergències de l'Alt Pirineu i de Lleida, entre els quals hi ha els de la Seu d'Urgell, Oliana, Organyà, Montferrer i Coll de Nargó, han presentat aquest dissabte la seva dimissió a la delegació del Govern a Lleida, tot i les millores laborals ofertes per Interior.

Els ja excomandaments han qualificat de "circ mediàtic" la reunió de dijous passat del Consell de Bombers Voluntaris i denuncien que el nou reglament del cos, aprovat al gener pel Govern, els atribueix les mateixes funcions i obligacions que als bombers professionals malgrat no disposar de la condició d'agent de l'autoritat ni d'una cobertura jurídica, sanitària o assistencial "digna".

L'expresident de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca), Josep Maria Alcalà, manifesta que la direcció general d'Emergències segueix sense atendre les seves reclamacions i que no se'ls ofereix "cap tipus de proposta real ni ferma que es pugui portar a terme". Cal recordar que en la trobada d'aquesta setmana, el Departament d'Interior els va proposar millores en les remuneracions -es passarà de 6'60 euros a 8,50 euros per hora de servei treballat i 60 euros per dia de baixa-, així com la convocatòria de noves places de voluntaris.

Alcalà creu "un menyspreu intentar tractar els bombers voluntaris com a mercenaris, fent creure a la població que cobrem i percebem rendes per hores", fet que ha qualificat de "greu irresponsabilitat i de gran desconeixement de la Direcció General". Josep Maria Alcalà reclama un redisseny del model de bombers voluntaris ja que l'actual és "caduc".

Alguns dels ja excomandaments han qualificat de "trista i dolorosa" la decisió que asseguren que han hagut de prendres "per una situació insostenible".

Més places i més cobertura sanitària

Els bombers voluntaris recorden que fa quatre anys que no es convoca cap plaça i que els parcs estan "sota mínims", sense poder garantir les sortides. També reclamen una assistència sanitària reglada i una assegurança "digna" en cas d'accident en acte de servei que complementi l'actual, ja que afirmen que els imports vigents -70.000 euros per mort i 115.000 per invalidesa total- no s'ajusten a les seqüeles que puguin quedar, alhora que no cobreixen una invalidesa parcial.

Un dels comandaments que ha presentat la seva dimissió com a cap del parc de bombers voluntaris de la Granadella (Garrigues), Francesc Vidal, ha explicat que un dels motius de la seva renúncia ha estat pel fet que "no volem portar sobre les nostres esquenes les responsabilitats que a un bomber del nostre parc es pugui fer mal i no li puguem garantir una cobertura adequada pels accidents que puguem patir". Així mateix, ha dit que els fets d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) els va fer replantejar seriosament la seva situació.

Vidal ha explicat que tot i la seva dimissió els ja excomandaments seguiran amb la seva tasca de bombers voluntaris als respectius parcs tot i que ja sense les responsabilitats que tenien fins ara. En aquest sentit ha emplaçat Interior a buscar alguna solució per trobar alguna persona disposada a cobrir la tasca que desenvolupaven com a comandaments i en la gestió dels parcs de bombers voluntaris.

Els 46 caps i sotscaps de parc de la Regió d'Emergències de Lleida i l'Alt Pirineu que han presentat la dimissió dels seus càrrecs pertanyen als parcs d'Almacelles, Almenar, Granadella, Coll de Nargó, Organyà, Borges Blanques, Lleida, Tremp, Esterri d'Aneu, Llavorsí, la Seu d'Urgell, Agramunt, Artesa, Balaguer, Torà, Ribera de Cardós, Seròs, Mollerussa, Guissona, Montferrer, Oliana, Isona, entre altres. Aquestes dimissions se sumen a les que fan fer efectives fa poc 27 comandaments de la Regió d'Emergències de Tarragona.

Mostrar formulari de contacte