Els conflictes relacionats amb la seguretat i la convivència a l'espai públic concentren la majoria de queixes o consultes rebudes per la Síndica Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell, Anna Martí, segons es desprèn de la seva Memòria 2024, que es presenta al plenari d'aquest dilluns al vespre i que ja s'ha donat a conèixer aquest matí en roda de premsa. Aquest any passat Martí ha tractat 67 actuacions, de les quals 52 eren queixes i només 15 corresponien a consultes.
Concretament, l'apartat genèric d'espai públic ha concentrat 47 actuacions; és a dir, gairebé 3 de cada 4. Dins d'aquest bloc n'hi ha hagut 12 per incidents a la via pública, 12 més per convivència veïnal i 11 per problemes relacionats amb l'habitatge. La defensora local del ciutadà ha explicat que moltes de les queixes que rep tenen a veure amb problemes de soroll, i que sovint estan vinculats a l'activitat de bars, restaurants o locals d’oci nocturn. En d'altres casos, però, es tracta directament de conflictes entre veïns. Tot i admetre el malestar veïnal per aquestes situacions, Anna Martí creu que després de la pandèmia la població s'ha tornat més sensible envers les molèsties per actuacions inapropiades al carrer i això fa que dubtin menys a denunciar-les. Martí ha recordat que en aquesta qüestió hi entren en conflicte el dret a l'oci nocturn i el dret a la salut, i reitera que cal treballar perquè bars i locals garanteixin que els seus clients respecten el descans dels veïns, a banda de complir les condicions de les activitats que tenen autoritzades. I conclou que "s’ha de poder parlar amb totes les parts implicades per trobar solucions i evitar les situacions de conflicte que es poden generar i que no ajuden a resoldre aquests problemes", per la qual cosa "cal repensar les activitats que s’autoritzen, les ubicacions, els aforaments i els horaris", a banda de cercar la "mediació" sempre que sigui possible.
En aquest apartat també s'hi inclou les queixes o consultes relacionades amb la recollida d'escombraries, després que ja ha entrat en vigor l'obertura amb clau dels contenidors d'orgànica i resta, amb l'objectiu d'evitar-ne un mal ús i de premiar els veïns que reciclin més i millor. Anna Martí creu que de les peticions rebudes se'n pot desprendre que el nou sistema "no funciona plenament", però també que "ens cal una cultura de conscienciació i compromís amb nosaltres mateixos i amb el nostre col·lectiu, amb la ciutat i la resta de conciutadans". Per això, considera que "des de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet s’ha d’acabar de trobar l’encaix perquè el nou sistema de recollida funcioni de la millor manera possible, amb les mínimes molèsties per a la ciutadania i amb la col·laboració de tothom", si bé subratlla que cal de totes totes "evitar actes vandàlics com la crema de contenidors que s’ha produït".
I pel que fa a l'habitatge, la síndica ha esmentat dos casos de persones que han hagut de deixar el pis que tenien llogat en haver-se'ls caducat el contracte que tenien, tot i que afirma que té constància de més casos com aquests. Sí que ha detallat que alguns d'aquests casos corresponen a veïns d'origen estranger, que van arribar a la Seu ara fa uns deu anys o més i que es queden sorpresos quan constaten que aquí la majoria dels arrendaments són per a un període de cinc anys i es troben que, pels motius que siguin, la propietat ja no els hi vol prorrogar. Al respecte, Martí ha dit que, des del seu punt de vista, calen canvis en la política de gestió del sòl, tant per fomentar la creació i gestió d'habitatge assequible com per fer canvis d’usos en terrenys públics ja existents.
Més temàtiques
En segon lloc pel que fa a temàtiques, i ja a força distància dels problemes de convivència, Martí ha esmentat les 14 queixes o consultes relacionades amb l'atenció a les persones. D'aquestes, 4 feien referència al Consorci d'Atenció a les Persones. I quant a d'altres actuacions relacionades amb l'administració, n'hi ha hagut 6 per temes de recaptació i una de relacionada amb el padró d'habitants.
Un altre motiu de queixes ha estat el transport públic. Concretament, per l'escassetat de freqüències de la línia regular que connecta la Seu amb Lleida. A aquesta petició, que ja s'havia rebut d'altres anys, ara s'hi ha afegit la proposta que s'estudiï la possibilitat que la ciutat tingui també connexió de bus amb Tarragona i amb Girona.
Finalment, la defensora municipal ha especificat que 43 de les atencions les ha fet de manera presencial, mentre que 14 han estat per mitjans telemàtics; i els 10 restants, per via telefònica. Per gènere o col·lectiu, 29 peticions havien estat presentades per dones; 20, per homes; i les 18 restants, per parelles o per col·lectius de la ciutat. I per franges d'edat, 50 corresponen a l'apartat d'adults (considerats de 18 a 55 anys), 15 per part de majors de 55 anys i 2 per menors de 18 anys.