Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els consells del Pirineu creuen que fer pagar el transport als alumnes de cicles o batxillerat afavoreix el despoblament

Els consells del Pirineu creuen que fer pagar el transport als alumnes de cicles o batxillerat afavoreix el despoblament

Es volen reunir amb el conseller d'Educació perquè temen que podrien quedar-se sense servei
Reunió dels presidents dels consells comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran, a Tremp, al Pallars Jussà (Foto: Marta Lluvich)
25/02/2022 19:55

Els presidents dels Consells Comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran es volen reunir amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per tractar el cobrament del transport escolar als alumnes de batxillerat o cicles formatius. El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, considera que fer pagar els desplaçaments als escolars d'ensenyament no obligatori o als estudiants del mateix municipi on hi ha el centre educatiu "pot afavorir el despoblament d'alguns pobles". La mesura, que es va imposar fa uns 6 anys i afecta desenes de nens i nenes, s'ha anat incorporant per bona part dels Consells pirinencs, "a desgrat i sota pressió de la Generalitat".

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ja cobra 1,5 euros a aquests alumnes (1 euro al segon fill). El Pallars Jussà començarà a aplicar aquesta taxa aquest febrer. Maria José Erta, presidenta de l'Alta Ribagorça, ha dit que aquest curs encara l'assumirà el Consell Comarcal; el mateix posicionament que a l'Alt Urgell, com ha explicat Martí Riera. A la Val d'Aran aquesta problemàtica no els afecta perquè tenen les competències transferides, però la síndica aranesa, Maria Vergés, ha manifestat que dona ple suport a la reclamació.

El departament demana als Consells que dimensionin les contractacions de transport escolar tenint en compte només als alumnes que canvien de municipi per anar a l'escola. Això significa que han de desaparèixer les places de la resta d'alumnat, que es quedaria sense opció de transport, amb o sense pagament. La mesura afectaria a dia d'avui 69 nens del Pallars Jussà, 94 del Pallars Sobirà i 77 de l'Alta Ribagorça, més els de l'Alt Urgell i de la Cerdanya que n'estan avaluant encara l'abast.

Per revertir aquesta situació s'aprovarà una moció a tots els Consells Comarcals de l'Alt Pirineu i també es farà arribar a tots els Ajuntaments perquè se sumin a la iniciativa.

Mullol ha apuntat que la Generalitat està adaptant el transport escolar a "les necessitats legals" i ha alertat que en un futur "molt pròxim" aquests alumnes d'ensenyament no obligatori es podrien trobar sense aquest transport i sense l'alternativa de desplaçament públic, perquè a la majoria dels pobles del Pirineu no n'hi ha. En aquest sentit, ha afegit que si per viure en un determinat poble les famílies han de pagar el transport escolar, "això pot propiciar el canvi de domicili de moltes d'elles i la despoblació d'alguns nuclis".

Mostrar formulari de contacte