Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els efectes de la guerra a Ucraïna, presents a Andorra en el debat de l'11è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya

Els efectes de la guerra a Ucraïna, presents a Andorra en el debat de l'11è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya

L'eix de salut i benestar s'incorporarà a les jornades, sumat als reptes de la sostenibilitat i la desestacionalització

Un instant de la taula rodona sobre la reactivació del sector amb el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, el ministre andorrà de Turisme, i representants de Grècia, Eslovènia i Kazakhstan, en el marc de l'11è Congrés de Turisme de Neu i Muntanya
Un instant de la taula rodona sobre la reactivació del sector amb el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, el ministre andorrà de Turisme, i representants de Grècia, Eslovènia i Kazakhstan, en el marc de l'11è Congrés de Turisme de Neu i Muntanya
23/03/2022 14:30

La repercussió que tindrà la invasió russa a Ucraïna en els viatges és un dels temes que està present en l'11è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya, que ha començat aquest dimecres a Andorra i on també es debat sobre els reptes de la sostenibilitat i la desestacionalització. El ministre d'aquest àmbit del Principat, Jordi Torres, ha dit que aquesta guerra "porta de nou a una situació d'incertesa" per, entre d'altres, l'encariment de l'energia i els productes. Per la seva banda, el secretari general de l'OMT, Zurab Pololikashvili, ha situat el conflicte dins les tres crisis que afronta el turisme, amb la covid-19 i el canvi climàtic. També ha anunciat que el sector de la salut i el benestar s'incorporarà en les pròximes jornades.

El ministre andorrà de Turisme i Telecomunicacions ha demanat unir esforços per poder "sortir forts" de la crisi oberta arran de la invasió russa a Ucraïna, ja que ha assegurat que el seu efecte "desorienta" el sector i es produirà a escala mundial. Respecte a la COVID-19, ha manifestat que poc a poc es va deixant enrere la "incertesa" generada per la pandèmia i ha defensat la necessitat de tornar a impulsar el turisme de la mà de la sostenibilitat i la protecció dels recursos naturals i posant el capital humà al centre. A més, ha assegurat que és "imprescindible" oferir una oferta desestacionalitzada i tenint al canvi climàtic com a "company de viatge" per fer efectiva la transició del model actual.

En un sentit similar s'ha pronunciat el secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), que també ha destacat la importància del congrés com un esdeveniment "únic" que reuneix representants de diferents països per parlar sobre el turisme de neu i de muntanya. A més, ha posat Andorra com a exemple de creixement com a destí i ha ressaltat la seva contribució a la desestacionalització a través de la seva oferta natural, cultural, esportiva, gastronòmica i de compres, entre d'altres.

Per la seva banda, el cònsol major del Comú de Canillo, Francesc Camp, ha afegit que els visitants volen "fugir" dels llocs més massificats i valora la seguretat del destí i s'ha preguntat si aquesta també es tindrà en compte en l'àmbit sanitari. També ha citat algunes mesures que s'han pres a la seva parròquia, protagonista d'enguany al congrés, com ara la posada en marxa abans d'aquest estiu d'un pont tibetà de 600 metres, que serà el més llarg del món; la regulació de visitants al mirador del Roc del Quer, que passarà a ser de pagament; o la prohibició de circulació de vehicles motoritzats a la zona de la Vall d'Incles a l'estiu.

Mentre, el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha fet una crida a abandonar la "falsa incompatibilitat" entre turisme i sostenibilitat i ha defensat que cal invertir en els destins de muntanya per contribuir al seu desenvolupament. En aquest sentit, ha citat la contribució que fan les estacions d'esquí a la conservació del territori durant la resta de l'any, a més de la generació de serveis i productes de proximitat. Així, ha destacat el turisme actiu com a font de riquesa i ha afirmat que aquest ajuda a minimitzar el problema de la despoblació, ja que, ha ressaltat, sense aquest tipus d'activitats aquestes zones no tindrien les mateixes "facilitats".

Al congrés hi participen una trentena de ponents internacionals, entre professionals i representants institucionals, i compta amb una assistència de més de 400 persones vinculades al sector del turisme. Durant dues jornades, es tracten qüestions com ara la intel·ligència de dades per millorar l'experiència dels usuaris, la digitalització com a palanca per al turisme del futur o el turisme d'experiències en un context en el qual la sostenibilitat és un element imprescindible per als viatgers.

Mostrar formulari de contacte