Els empresaris de l'Alt Urgell exigeixen a TV3 una rectificació sobre el documental 'Contraban'
En una carta, l'AEAU es queixa per la imatge "rotundament falsa" que s'ha donat sobre l'economia local - L'entitat recorda que la comarca, tot i les dificultats del territori, compta amb un sòlid teixit productiu i comercial
L'Associació d'Empresaris de l’Alt Urgell (AEAU) s'ha sumat a les queixes que ha generat el contingut del documental 'Contraban', emès el passat 2 de juny en el programa 'Sense ficció' de TV3. L'entitat ha tramès una carta al director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent, en què denuncia que es dóna "una visió rotundament falsa" de la realitat de la comarca.
La missiva considera que "el reportatge semblava donar a entendre que bona part de la ciutadania del territori es dedica directament al contraban o bé hi ha una convivència generalitzada". Així, el text recorda que la mateixa AEAU "compta amb més de dues-centes empreses associades" que, sumades a d’altres agrupacions mercantils i turístiques, "evidencien que hi ha un teixit productiu i comercial remarcable".
El col·lectiu explica que l'Alt Urgell és "una comarca de muntanya, amb totes les dificultats que implica, i malgrat això, tenim empreses de primer nivell en sectors agroalimentaris, turístics i ramaders, entre d’altres". Empreses, hi afegeixen, "que cada dia s’esforcen per tal de tirar endavant el seu negoci, arrelar gent al territori i crear un valor afegit". Es per això que, conclouen que "el documental no fa justícia amb l’esforç de totes aquestes persones". Per tot plegat, la patronal demana a TV3 "que faci una rectificació per la imatge equivocada que es va donar tant de la comarca com dels seus habitants".
La queixa de l'AEAU se suma a la que va ja trametre la setmana passada l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, a Eugeni Sallent i al director de la CCMA, Brauli Duart, i a la recollida de signatures endegada a la plataforma change.org. Tots ells han coincidit a reclamar a TV3 i als grans mitjans nacionals que deixin de basar-se en els estereotips i tòpics més habituals cada vegada que aborden la realitat del Pirineu, i que també parlin dels seus elements positius i de moltes iniciatives del territori que solen rebre poca o nul·la atenció mediàtica.