Els estudiants de secundària de la Seu coneixen la campanya 'Canvi de marxa'
La Fundació Mutual de Conductors vol conscienciar els més joves de les causes i conseqüències dels accidents de trànsit L'activitat inclou una recreació i el testimoni de membres dels cossos de seguretat i de víctimes dels sinistres
Uns 450 estudiants de secundària, del Col·legi La Salle i l'Institut Joan Brudieu, han assistit aquest dimarts a l'activitat educativa 'Canvi de marxa', que organitza la Fundació Mutual de Conductors. L’objectiu és conscienciar els joves d’entre 14 i 18 anys sobre les causes i conseqüències dels accidents de trànsit, com també fomentar conductes responsables i d’autoprotecció en aquest tram d’edat, just abans que puguin començar a conduir cotxes.
El nom de la campanya apel•la a la moderació dels joves, sobretot durant les activitats de lleure nocturnes, segons ha explicat el president de la Fundació Mutual de Conductors, Joan Badenes.
L'activitat comença amb una representació d'una conversa telefònica entre dues germanes. Una d'elles presencia un accident de trànsit quan es dirigeix en cotxe cap a la discoteca, truca a l’altra i li explica com ha procedit per avisar les autoritats i socórrer els afectats.
Durant el seu relat, s’intercalen vídeos informatius i també testimonis reals d’un agent dels Mossos d'Esquadra a l'Alt Urgell, un bomber i un membre del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que expliquen la seva experiència professional com a cossos d’emergència que s’ocupen de la gestió més immediata d’un accident.
També es recullen els testimonis reals d’una persona que ha patit un sinistre i d’un familiar d’una víctima, que, al seu torn, mostren les conseqüències que tenen els accidents pels mateixos afectats i per a les persones més pròximes.La regidora de Salut de l'Ajuntament de la Seu, la doctora Montse Bonet, assenyala la importància de poder mostrar de manera realista les conseqüències físiques d'un accident.
Alcohol, drogues i distraccions al volant
La Fundació Mutual de Conductors i el Servei Català de Trànsit pretenen que aquests actes serveixin per prendre consciència sobre factors de risc com ara l’alcohol, les drogues, els medicaments, les distraccions, les presses, la fatiga o bé la manca de concentració.També volen promoure l’autoprotecció dels joves davant dels riscos a la via pública.
Segons dades del Servei Català de Trànsit, a la franja d’edat de 14 a 18 anys, el 2013 hi van haver 4 morts per accident de trànsit, i al 2014 no se n’ha registrat cap. Tot i això, des de la Mutual de Conductors consideren que cal seguir conscienciant, especialment per l'augment d'accidents causats per manipular el telèfon mòbil mentre es condueix.
A la Seu, l'acte ha tingut el suport del Servei Català de Trànsit, l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra del Pirineu Occidental i el Col•legi La Salle.