Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els EUA acusen Banca Privada d'Andorra de permetre transaccions per blanquejar diners

Els EUA acusen Banca Privada d'Andorra de permetre transaccions per blanquejar diners

El Tresor nord-americà diu que l'entitat oferia "ajuda substancial" a Andrei Petrov, relacionat amb organitzacions criminals russes implicades en casos de corrupció

10/03/2015 19:50

Els Estats Units acusen Banca Privada d'Andorra (BPA) de permetre operacions per blanquejar diners del crim organitzat internacional. En un comunicat, l'agència de crims financers del Tresor nord-americà assegura que "durant anys, alts càrrecs de BPA han facilitat, sent-ne coneixedors, transaccions en nom de blanquejadors de diners que actuaven per organitzacions criminals transnacionals". En concret, l'agència nord-americana diu que BPA va oferir "ajuda substancial" a Andrei Petrov, un blanquejador de diners que treballa per "organitzacions criminals russes implicades en corrupció", i que va ser arrestat a Espanya l'any 2013.

"Els directius de BPA i els seus dèbils controls de blanqueig de diners han fet que es convertís en un vehicle fàcil pels blanquejadors de diners per canalitzar els guanys del crim organitzat, la corrupció i el tràfic de persones a través del sistema financer dels Estats Units", ha assegurat en un comunicat Jennifer Shasky Calvery, la directora del departament de lluita contra els crims financers als EUA, el FinCEN.

L'agència remarca que els casos de blanqueig de diners vinculats a BPA es van fer "principalment a través de la seva seu a Andorra". El FinCEN lamenta que BPA va treballar amb guanys "del crim organitzat de Rússia, la Xina, la corrupció internacional i altres activitats criminals". L'entitat andorrana "té accés al sistema financer dels EUA a través de comptes en quatre bancs nord-americans, a través dels quals ha processat centenars de milions de dòlars".

Serveis a mida

El comunicat assenyala que els directius de BPA "van establir serveis financers fets a mida per a clients que blanquejaven diners per amagar l'origen dels fons". "A canvi d'alguns d'aquests serveis, alts directius de BPA van acceptar pagaments i altres beneficis dels seus clients criminals", assegura el Tresor nord-americà.

Entre les activitats que denuncia el FinCEN, hi ha la d'un alt directiu de BPA a Andorra que "va oferir ajuda substancial a Andrei Petrov, un blanquejador de diners que treballava per organitzacions criminals russes vinculades a la corrupció". Petrov, arrestat a Espanya el 2013, també és sospitós de conèixer "Semion Mogilevich, un dels 10 fugitius més buscats de l'FBI".

El comunicat també parla d'un directiu que "va acceptar comissions exagerades per processar transaccions relacionades amb blanquejadors de diners de Veneçuela". En concret, parla de 2.000 milions de dòlars en transaccions relacionades amb "productes financers complexos de fons de la petroliera Petroleos de Venezuela". BPA també hauria ajudat al blanquejador Gao Ping, relacionat amb les activitats de blanqueig de diners d'una organització de tràfic de persones i "nombrosos empresaris espanyols". Ping va ser arrestat també a Espanya l'any 2012.

Mostrar formulari de contacte