Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els experts auguren una temporada de bolets excel.lent

Els experts auguren una temporada de bolets excel.lent

Enguany es podrien superar els 120 quilos per hectàrea, una xifra comparable a la de fa una dècada El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya té en compte les prediccions climàtiques a llarg termini
Bolets - Cistell
30/08/2013 10:21

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha previst que la quantitat de bolets que es podrà collir durant la pròxima tardor serà superior a la mitjana dels últims 18 anys, estimada en 57 quilos per hectàrea de bolets a l'any (69.000 tones a tot Catalunya). L'ens apunta que pot ser similar a la de la campanya del 2003, quan es va arribar a superar els 124 quilos per hectàrea, amb un total de 149.000 tones .

Per arribar a aquesta conclusió el CTFC ha tingut en compte les prediccions climàtiques a llarg termini. Les produccions reals variaran en funció de la distribució de les pluges, les temperatures i el vent.

Segons el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, al Pirineu ja fa uns mesos que s'hi poden trobar ceps, rossinyols i rovellons. Últimament també s'ha començat a trobar bolets al Prepirineu: rovellons, pebrassos, pinetells i, fins i tot, camagrocs. En altres indrets elevats de Catalunya també se'n comencen a trobar, tot i que en menor mesura.

Models matemàtics aplicats a la producció de bolets

L'enginyer de Forests i investigador del CTFC, Juan Martínez de Aragón, ha explicat que les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 18 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans. També es té en compte la informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les al llarg de tot aquest temps.

Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc de les comarques catalanes i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya de bolets, extreta de prediccions a llarg termini del National Centers for Enviromental Prediction.

Mostrar formulari de contacte