Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els experts calculen que la campanya de bolets serà tardana i inferior a la mitjana dels darrers vint anys

Els experts calculen que la campanya de bolets serà tardana i inferior a la mitjana dels darrers vint anys

La calor intensa i la sequera dels mesos de juliol i agost han provocat que la temporada comenci més tard del que és habitual al Pirineu
L'expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Juan Martínez, al seu laboratori (Foto: ACN)
13/09/2016 10:00

La temporada de bolets 2016 ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns indrets del Pirineu. Així ho ha anunciat el Centre Tecnològic de Catalunya (CTFC), tot i que assegura que a hores d'ara "és difícil trobar-ne". Pel que fa a la resta de Catalunya, a excepció d'alguns punts molt concrets, la temporada encara no s'ha endegat.

Els experts indiquen que caldrà esperar l'arribada de les pluges del mes de setembre perquè els bolets comencin a fructificar. De fet, el CTFC calcula que, tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor càlida i amb menys pluviometria, s'espera que la campanya d'enguany sigui inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets l'any (69.000 tones de bolets a tot Catalunya).

Des del CTFC insisteixen en el fet que la producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d'espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

El doctor enginyer de forests i investigador del CTCF, Juan Martínez de Aragón, explica a l'ACN que les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 20 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d'informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les en els últims 20 anys.

Segons manifesta Martínez de Aragón, aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d'aigua, clau perquè es compleixin les previsions de producció, els tècnics s'han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.

Mostrar formulari de contacte