Els fallaires d'Alàs recuperaran enguany el Ball Pla
La tasca de recerca sobre la dansa tradicional, que es no es balla al poble des de fa mig segle, l'ha dut a terme el músic i dinamitzador Ivan Caro. La ballada es podrà veure en el marc de la festa fallaire, que se celebra la nit de Sant Joan
La nit de Sant Joan, el 23 de juny, i per quart any consecutiu, Alàs tornarà a viure la festa de les falles. Com a novetat de l’edició d’enguany, l’Associació dels Fallaires hi incorporarà el Ball Pla, que es podrà veure quan la celebració acabi a la plaça del poble. L'objectiu de la iniciativa és recuperar les velles tradicions i dinamitzar la cita anual del solstici d’estiu.
El Ball Pla és una dansa tradicional en parelles, molt típica a molts indrets del Pirineu, caracteritzada pel seu punteig suau i sense salts. S’havia ballat a Alàs per dijous gras fins a 1970. Ara passarà a formar part d'una festa que, en la seva quarta edició, ja ha esdevingut una data rellevant en el calendari festiu de l'Alt Urgell.
En la recuperació del Ball Pla d’Alàs hi ha jugat un paper clau el músic i dinamitzador cultural Ivan Caro, que ha dut a terme una meticulosa tasca de recerca sobre la dansa, en base al testimoni de les padrines del municipi, amb qui s’ha entrevistat en diverses ocasions per conèixer-ne les característiques. En l'estudi, també ha estat una peça fonamental el fons del músic, investigador i divulgador Artur Blasco, que tenia recollida en els seus arxius una gravació de l’Estevet Sastre en una antiga interpretació feta al poble.
Caro proposa recuperar aquesta dansa tradicional, "adaptant-la al temps i les circumstàncies pròpies de la baixada de les falles d'Alàs". En un acte participatiu, es farà una primera demostració per part dels fallaires. Posteriorment, hi haurà una segona ballada oberta a tot el públic. A diferència de les ballades tradicionals, anteriors a 1970, el Ball Pla es dansarà al voltant de la gran foguera encesa amb les falles baixades des del serrat de les Peces.