Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la Conca Dellà, la Vall Fosca, la Vall de Boí i l'Aran

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la Conca Dellà, la Vall Fosca, la Vall de Boí i l'Aran

Els esdeveniments que hi havia previstos a Alinyà, la Cerdanya i la Pica d'Estats s'han suspès pel recent estat d'alarma. Com a novetat, per primera vegada hi haurà un cap de setmana de 'trekking' al Berguedà
Presentació dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, al peu del Pedraforca (Foto: TES)
22/06/2020 15:30

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que arriben a la cinquena edició, oferiran enguany als aficionats al trekking vuit esdeveniments, entre els quals hi ha els que s'han programat a la Conca Dellà (del 2 al 4 d'octubre), la Vall Fosca (del 30 de juliol al 2 d'agost), la Vall de Boí (del 10 al 12 d'octubre) i l'Aran (del 24 al 30 d'agost). 

Pel que fa a les altres quatre possibilitats de participar-hi, la novetat d'enguany és que per primera vegada es farà un cap de setmana de senderisme al Berguedà, la setmana vinent (4 i 5 de juliol). La resta de propostes seran a l'Alt Empordà (25-27 de setembre), la Garrotxa (2-4 d'octubre) i el Ripollès (16-18 d'octubre).

Amb una durada d'entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals i a càrrec de guies locals, a més d'activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada certamen, incloent-hi espais naturals d'alt valor, com ara sis parcs naturals i l'únic parc nacional de Catalunya.

Enguany es preveia la celebració d'onze festivals, el mateix nombre que l'any passat, però tres s'han hagut de cancel·lar per les restriccions derivades de la pandèmia de la COVID-19: els que hi havia previstos a la muntanya d'Alinyà, a la Cerdanya i a la Pica d’Estats.

Mentrestant, els vuit que sí que es podran dur a terme han treballat per adaptar-se a tots els protocols d'higiene i seguretat recomanats per les autoritats sanitàries i turístiques. Tanmateix, esdeveniments com els Festivals de Senderisme són per ells mateixos una opció de turisme rural i de natura idònia en el marc d'aquestes recomanacions. Es tracta de rutes i trobades a l'aire lliure a l'alta muntanya, en grups petits i amb reserva prèvia. També és una oportunitat per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic de les comarques pirinenques i recolzar el seu teixit econòmic de petits productors.

Aquests esdeveniments s'inspiren en els 'walking festivals' dels països del centre i el nord d'Europa on ja estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit. Les Illes Canàries també han estat escenari de diverses edicions d'aquestes trobades. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. També s'ofereix alguna ruta pensada per a persones amb mobilitat reduïda al Garrotxa Volcanic Walking. A més a més, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades.

Creixement sostingut

El director general de Polítiques de Muntanya i de Litoral, Albert Alins, ha dit que es tracta "d'una iniciativa del territori que ha pogut aglutinar diferents projectes pirinencs, definint el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, on tots el públics hi són benvinguts i on els productes locals aporten un valor afegit". De fet, a la primera edició dels festivals, celebrada l'any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments i es va registrar una participació de 600 persones. Mentrestant, a la segona edició s'hi van afegir dos territoris i els visitants van créixer fins als 800. Ja al 2018 els festivals van aplegar 1.365 participants; i l'any passat, un total de 2.317.

L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l'organisme públic que coordina els festivals pirinencs. La seva funció és procurar que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori. El director de l'IDAPA, Pere Porta, ha emfasitzat que els certamens "pretenen potenciar el senderisme i el guiatge com a sectors econòmics que ofereixen oportunitats per al desenvolupament i ajudar a reconèixer i consolidar la professió de guia als Pirineus".

El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall Carrillo, ha explicat que "amb la situació viscuda en els darrers mesos, té més sentit que mai tirar endavant iniciatives com aquestes, i més essent un territori ric en paisatge, gastronomia i patrimoni". Així, l'edició berguedana del festival posa en valor tres elements: el paisatge a través de les excursions amb nivells de dificultat per a tots els públics, amb el valor afegit d'acompanyar-les de la gastronomia.

De la seva banda, l'alcalde de Saldes, Moisès Massanes, ha volgut agrair el fet que "especialment en aquest any tan difícil, el Berguedà formi part d'aquests festivals". Massanes ha indicat que des del seu municipi, al peu del Pedraforca, han "apostat fortament per la sostenibilitat a tots els nivells" i volen "visualitzar-ho en l'oferta turística i en la creació de producte". Per això, creu que  "aquesta iniciativa encaixa perfectament amb el nostre model de desenvolupament, ja que posa en valor el paisatge, el patrimoni i el producte local d'una forma pausada i tranquil·la".

El director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, hi ha afegit que "ara més que mai, hem de reactivar el sector turístic català per evitar el tancament de moltes petites i mitjanes empreses". Segons Font, "la pandèmia del coronavirus ha tingut un impacte devastador per a un sector que s'ha paralitzat d'un dia per l'altre i, per tant, el turisme és un dels sectors que requereix una ajuda més directa".

Per això, el representant de l'ACT ha afirmat que una bona manera de reactivar Catalunya és "descobrir tots els seus encants". Font també ha explicat que l'Agència treballa per posicionar els diversos atractius turístics que té Catalunya. Per això, amb les marques Pirineus i Senderisme a Catalunya, es pretén donar a conèixer "tots els recursos turístics que fan que el potencial turístic català sigui un actiu molt positiu per a l'economia del país".

Mostrar formulari de contacte