Els focs del Pirineu han obligat a evacuar 108 persones i han calcinat 870 hectàrees
La Generalitat, que investiga les causes dels incendis, descarta que es puguin controlar durant la nit A Valls de Valira s'ha hagut de delimitar l'antic camp de tir del Pla de les Forques per la presència de munició antiga Els mitjans aeris podrien volar a partir d'aquest divendres al matí, quan s'espera que afluixi el vent
El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, ha descartat que cap dels incendis que cremen en aquests moments a l'Alt Pirineu (Valls de Valira, Baix Pallars i el Pont de Suert) es puguin controlar durant la nit . Els focs que s'han detectat aquest dijous al territori ja han calcinat 870 hectàrees, una part a Montanissell, i han obligat a desallotjar 108 persones.
Les previsions apunten que els mitjans aeris volaran a partir de demà a les deu, quan s'espera que afluixi el vent. Llavors s'intentarà controlar-los. Una avioneta extra vinguda des de Madrid i dos helicòpters contractats d'urgència se sumaran als efectius disponibles.
El Comitè Tècnic del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT), on s’ha incorporat el conseller del Departament d’Interior, Felip Puig, ha elevat aquesta tarda a fase d’Emergència el protocol d'actuació.
Les causes dels incendis
Encara no se saben les causes que han originat aquests focs. En el cas de Montanissell es treballa concretament amb la hipòtesi que l'inici hauria estat una torre elèctrica caiguda o algun cable de la llum. En la resta, s'estudiarà si havien tingut lloc algunes cremes controlades prop dels focs. "És aviat, fins demà no podem avançar res", ha explicat Gassió.
El director general ha volgut subratllar que les condicions de sequera, amb un grau d'humitat a les zones vegetals molt per sota de les normals, sumades al fort vent que bufa a la zona estan facilitant molt la propagació dels incendis. El vent, a banda, ha impedit enlairar els mitjans aeris. Sense la tasca d'helicòpters i avionetes és francament complicat poder controlar-los. Només en el de Calvinyà al final del dia han pogut deixar anar puntualment algunes descàrregues. "Era molt perillós", ha assegurat.
Els bombers que treballen en el foc de Calvinyà, a banda del combustible excessivament sec del territori i la intensitat del vent, han topat amb un obstacle imprevist i suplementari. L'escalfor ha arribat a un camp de tir del Pla de les Forques i s'ha iniciat la detonació de restes de munició que hi havia al terra. "Hem prohibit els accessos per aquesta zona i no ens hi hem acostat per treballar-hi", ha explicat.
Desallotjament de Calbinyà
Gairebé un centenar de persones no dormiran avui al nucli de Calbinyà i tampoc ho faran els habitants de dues masies de la zona. L'Ajuntament de la Seu, que està coordinat amb els cossos de seguretat, ha ofert el pavelló poliesportiu per acollir la gent evacuada, però finalment totes les famílies han pogut trobar un allotjament alternatiu. La Generalitat també els ha habilitat l'Alberg. D'altra banda, els cossos de seguretat han tallat el trànsit a la carretera d'accés al nucli.
L'alcalde urgellenc, Albert Batalla, ha volgut agrair en una entrevista a RàdioSeu la col.laboració dels Bombers d'Andorra i dels cossos de seguretat, a més de les mostres de suport i de voluntariat que s'han rebut. De moment, la perillositat del foc no permet la participació de ciutadans en les tasques d'extinció.
Per la seva banda, Ricard Mateu, alcalde de les Valls de Valira, espera que les condicions meteorològiques millorin demà per aconseguir controlar el foc més ràpidament. La preocupació, a última hora de la tarda era evitar que les flames arribessin als punts habitats.
Alerta per vents fins divendres al migdia
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades, d’acord a l’avís de vents que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que amplia el període d’afectació a les comarques del Pirineu i Prepirineu fins demà al migdia.
L’avís meteorològic indica la superació del llindar de ratxa màxima de vent superior als 25m/s (90 km/h) al Pirineu, Prepirineu i l’Empordà. El vent bufarà de component nord. Al Pirineu les ràfegues màximes s'assoliran a cotes altes. A l'Alt Empordà i el Baix Empordà es podrien donar ràfegues de vent superios als 35 m/s (126 km/h). Davant d’aquest episodi de vents, la DGPC recomana extremar les precaucions per l’alt risc d’incendi forestal.