Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els fons fotogràfic del Consell Cultural de les Valls d'Àneu rep prop de 15.000 visites

Els fons fotogràfic del Consell Cultural de les Valls d'Àneu rep prop de 15.000 visites

Unes 8.500 imatges es poden consultar en línia. La darrera incorporació a l'arxiu han estat 443 fotografies del fons d'Endesa
Cacera de l'ós. Dempeus Jaume Arnalot, el Tort d'Alòs, amb l'ossall a les espatlles, i el seu pare Pere assegut a la seva dreta (Foto: Carlos Estevan Membrado/Fons del Consell Cultural de les Valls d'Àneu)
04/03/2021 10:40

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu es va crear l'any 1985 i l'any 2000 va posar en marxa l'Arxiu d'Imatges per tal de garantir la conservació i difusió dels fons dipositats. El projecte consisteix en la digitalització de tots els fons, en la creació d'una base de dades de consulta pública i en la difusió dels continguts a través de la publicació de catàlegs i activitats divulgatives. Des d'aleshores aquest arxiu compta ja amb unes 15.000 fotografies, de les quals 8.568 ja es poden consultar en línia i la resta estan pendents de digitalitzar.

Joan Blanco, del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, ha recordat la importància de les fotografies per donar a conèixer el patrimoni. La seva temàtica és molt variada: festes, tradicions o retrats familiars. Tanmateix, Blanco ha destacat la darrera cessió de 443 imatges del fons d'Endesa sobre la construcció de les centrals hidroelèctriques a la zona, "ja que no disposaven de cap fotografia d'aquest àmbit".

Es tracta de fotografies de la dècada dels anys 50 que il·lustren la construcció dels salts d'aigua de les centrals hidràuliques d'Espot, Esterri i la Torrassa. Entre les imatges cedides, s'hi pot veure la construcció de les canonades forçades que alimenten la central hidroelèctrica d'Espot, o la presa que forma l'embassament de la Torrassa. Malgrat estar alimentades per rius diferents (riu Escrita en el cas de la CH Espot, i riu Noguera Pallaresa en el cas de la CH La Torrassa), totes dues comparteixen edifici, estant la de la Torrassa dins de les instal·lacions de la d'Espot, una característica que les fa singulars.

Recuperació de la història a través de les imatges

L'objectiu del fons és doble: contribuir a la recuperació de l'imaginari col·lectiu i, a més, posar en relleu el llegat i la importància de la història en la vida d'un territori a través de la fotografia.

El Consell Cultural de les Vall d'Àneu de les imatges més representatives del seu fons n'ha fet diverses publicacions com 'El Fons Corbera i les Valls d'Àneu (1880-1968)', 'El Fons Estevan Membrado i les Valls d'Àneu (1900-1935)' o 'El Fons Muniesa i les Valls d'Àneu'. Blanco ha avançat que de les fotografies cedides per Endesa se'n farà una selecció i se'n farà també una publicació donada la seva importància per les Valls d'Àneu. Les obres de les centrals hidroelèctriques van suposar un canvi al Pallars; paisatge, social i econòmic.

Mostrar formulari de contacte