Els formatgers artesans del Pirineu impulsen la venda directa per evitar un excés d'estocs
Diversos productors de l'Alt Urgell i la Cerdanya han reforçat l'aposta per l'enviament a domicili. Una altra solució que adoptaran és fer elaboracions més madurades per tenir més marge de temps fins a la comercialització
La crisi sanitària està influint en la venda de formatges artesans del Pirineu, amb la qual cosa alguns productors han decidit posar en marxa un servei de repartiment a domicili amb la finalitat de poder arribar als seus clients de proximitat. D'aquesta manera, volen evitar trobar-se en una situació d'excés d'oferta, tenint en compte que una part dels seus canals de comercialització habitual, com són fires i mercats setmanals ambulants, han quedat cancel·lats. D'altres, segons han explicat a l'ACN, tenen pensat fer elaboracions més madurades per poder dilatar el procés i així aconseguir que el seu punt òptim arribi més endavant, moment en què esperen que la situació generada arran de la pandèmia de la covid-19 ja estigui normalitzada.
Albert Pons, artesà de Formatges Vall de Meranges, reconeix que a partir de la declaració de l'estat d'alarma s'ha frenat la venda, i recorda que això ha estat precisament a les portes de començar l'època de més producció de l'any. Per aquest motiu, ha ofert als seus clients de proximitat la possibilitat de fer una comanda per telèfon d'un mínim de quatre varietats i rebre-la al seu domicili, tot aplicant-los a més un descompte sobre el preu habitual, perquè temia que els seus formatges es poguessin arribar a fer malbé més endavant.
D'aquesta manera, Pons també intenta pal·liar els efectes que té la cancel·lació de fires i mercats setmanals, on venia una tercera part de la seva producció. En aquest sentit, lamenta que aquests espais de venda no s'hagin mantingut perquè entén que "les mesures per evitar contagis són més fàcils d'implementar en parades d'aquest tipus que en supermercats, els quals continuen oberts". Finalment, el conegut productor cerdà ha explicat que també s'ha vist afectat pel tancament dels restaurants i que nota també com baixen les compres en botigues especialitzades, una de les quals és a la Seu d'Urgell.
Precisament des de la Seu, Judit Carreira, de Formatges de l'Abadessa, també ha fet aquesta setmana una crida als consumidors a través de les xarxes socials i assegura que ha obtingut "una molt bona resposta" de la gent. Amb el servei a domicili de diversos paquets de formatge a preus lleugerament més reduïts, ha aconseguit salvar els lots que havia de treure les properes tres setmanes. Per aquest motiu, s'ha mostrat molt agraïda amb el gest i alhora ha manifestat que voldria que aquesta consciència "s'allargués en el temps i no fos una flor d'estiu".
Una acció molt similar és la que també ha dut a terme Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d'Eroles d'Adrall, que ha comprovat que aquesta via li ha servit per guanyar una cinquantena de comandes en un dia. En el seu cas, afirma que habitualment ven uns 1.000 quilos de formatge al mes, però que aquest març el volum es va reduir a la meitat i el pronòstic per a l'abril era també negatiu. Ara creu que si es manté la demanda de clients que li ha començat a arribar per telèfon darrerament, podrà "intentar sobreviure" fins que la situació es normalitzi.
Una de les vies que han trobat aquests formatgers per donar sortida als productes és precisament l'associació d'artesans Menja't l'Alt Urgell que, tot i ser una marca ja consolidada, ara han reforçat la seva venda per internet o per telèfon i el repartiment a domicili. A banda de Mas d'Eroles, també en formen part d'altres elaboradors locals de fomatge. És el cas d'Arnau Quingles, de L'Oliva d'Oliana, explica que "els clients se senten més compromesos" a l'hora de contribuir a mantenir les vendes.
De la seva banda, la formatgera de Serrat Gros, Mercè Lagrava, explica que també s'estan posant en contacte amb els seus clients per donar-los l'opció d'enviar-los el producte a casa. A més a més, Lagrava ha dit que han notat una major "conscienciació" dels consumidors per "fer pinya" amb ells. Habitualment Serrat Gros ven més d'un 70% dels seus productes a gent que els visita a Ossera, i ara optaran per fer-los arribar directament a les cases.
Finalment, Ana Garate, de Formatges Castell-llebre de Peramola, assegura que ara per ara no tenen encara massa formatges ja preparats per a la venda, situació que coincideix amb d'altres productors del seu entorn, i confia que mentre maduren els seus productes d'aquesta temporada arribi el moment en què s'hagi resolt aquesta situació generada arran de la propagació de la covid-19.
Elaboració de formatges més madurats
Tornant a la Cerdanya, una de les artesanes que s'ha incorporat més recentment al sector, Sara Gutiérrez, de la Formatgeria 30 Cabres d'Éller (Bellver), hi ha afegit el fet que actualment el seu ramat es troba en un moment de parts i que quan es posin a elaborar els primers productes d'aquesta temporada optaran per peces més grans i de maduració més llarga. Així, pràcticament no faran formatges tendres i de quallades làctiques com era habitual per ells en aquesta època.
En el seu cas, i conjuntament amb d'altres productors agroalimentaris de la comarca, han habilitat dos nous punts de venda. En aquests establiments, ubicats a Bellver i a Puigcerdà, també hi porta els seus formatges l'Helena Guillén de la granja de Montmelús, dins del terme municipal de Ger. A més d'haver d'adaptar la producció més primerenca que començarà a elaborar ben aviat, la seva principal preocupació està en la venda de cabrit, que normalment va a parar al sector de la restauració o a particulars que visiten la seva explotació, dos vies que ara mateix estan tancades.