Els formatgers disposen d'un nou dossier tècnic d'elaboració
S’hi inclou un seguit d’articles amb totes les característiques del producte La publicació s'ha presentat amb una sessió a l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu, a Bellestar
L’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu, ubicada a Bellestar, ha acollit la presentació d’un dossier tècnic de formació i assessorament per al sector agroalimentari sobre la producció de formatges a Catalunya. La publicació permet conèixer a través d’un seguit d’articles especialitzats la realitat de la producció formatgera al país, quina és la producció de llet per a la seva elaboració; informació sobre la tecnologia que s’utilitza per a l’elaboració del producte; la higiene, la comercialització i la formació continuada.
Al dossier tècnic hi apareixen, entre d'altres, articles de l’experimentat productor Salvador Maura i d’Eugeni Celery, de la professora de l'ECAP, Nati Valls, a més d’una entrevista al veterinari i president de la DOP Formatge de l’Alt Urgell i Cerdanya, Antoni Torrent. Hi han assistit, entre d’altres, el subdirector general d’Innovació Rural del Govern català, Jaume Sió; l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i força formatgers i persones vinculades amb el sector.
Jaume Sió s'ha mostrat satisfet del resultat de la publicació. Sió defensa la voluntat del departament d’Agricultura de donar suport a l’elaboració formatgera, tenint en compte que aquesta activitat agroalimentària “encaixa perfectament amb el territori”. I ha explicat: "El DAR aposta per “connectar, tal com es fa en el dossier tècnic, diverses fonts de coneixement, com ara la Universitat i les empreses, per avançar i fer front a un repte econòmic que exigeix que les coses es facin millor i tots junts, tot aportant valor afegit i qualitat”.
Per la seva banda, Albert Batalla ha reiterat la voluntat de convertir la Seu en “capital del formatge, com ja ho és durant tot l’any amb la feina de la Coooperativa Cadí o amb esdeveniments com la Fira de Sant Ermengol”. Batalla ha incidit de forma especial en l’aposta “indispensable” de formació que duu a terme la Generalitat a través de l’Escola Agrària i amb el suport de l’Ajuntament urgellenc. “Tenim com a objectiu poder assentar les bases per ajudar a la producció artesanal i donar-los més instruments”, ha afirmat.
A tot plegat cal afegir-hi el fet que la Seu disposarà, a més d’un museu dedicat en part al món del Formatge, com és l’Espai Ermengol. Aquesta setmana s’ha tirat endavant les pliques per fer la constractació de l’obra civil de l’edifici, que s’ubicarà al número 8 del carrer Major, a tocar de l’Ajuntament i la Catedral.
El dossier parla dels formatges sempre en positiu, perquè difon el producte i dóna pautes de coneixement al consumidor. Es parteix de la base que com més repercussió tingui el producte, més sortida comercial tindrà. La presentació s'ha complementat amb un tast guiat de formatges i una xerrada a càrrec de l'Enginyer Tècnic Agrícola especialitzat en ramaderia lletera, Enric Canut.