Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els fronterers, Castellciutat, el comerç i la comarca, a l'agenda dels partits al segon dia de campanya

Els fronterers, Castellciutat, el comerç i la comarca, a l'agenda dels partits al segon dia de campanya

CiU vol internacionalitzar la ciutat i crear una regidoria específica per a veïns que treballen a Andorra Compromís proposa una EMD de Castellciutat amb alcalde pedani i una partida anual de 60.000 euros per al poble ERC defensa més presència del comerç local a la Fira i una quota específica per a fronterers La CUP reivindica que la Seu treballi per vertebrar l'Alt Urgell; i SI presenta els seus deu compromisos

Eleccions Municipals 2015 - Logo
Eleccions Municipals 2015 - Logo
09/05/2015 20:20

Els treballadors fronterers, Castellciutat, el comerç, l'economia local i la relació amb la comarca són alguns dels temes que han posat sobre la taula els partits en la segona jornada de campanya electoral a la Seu d'Urgell, aquest dissabte.

CiU de la Seu preveu crear una Regidoria de Fronterers per augmentar la permeabilitat del mercat laboral andorrà i treballar per als interessos d'aquest col•lectiu. El cap de llista, Albert Batalla considera que “la relació amb Andorra és bàsica i per això es treballarà per mantenir i millorar la bona entesa, posant una especial atenció en el col•lectiu de fronterers”.

En aquest sentit, la Regidoria de Fronterers tindrà per objectiu “canalitzar totes les inquietuds d'aquest important col•lectiu. A la llista de CiU hi ha persones que treballen o han treballat a Andorra, com ara el número 8 de la llista, Àlex Mejias.

Batalla planteja “situar la Seu al món amb una estratègia per posicionar la ciutat a l’exterior, accedir a més fons europeus i aprofitar el procés d'obertura econòmica d'Andorra. “Cal tenir les coses clares per aprofitar les oportunitats des del punt de vista andorrà i europeu”, afirma. Per això, el candidat a la reelecció aposta per una bona gestió de recursos econòmics que proporcionen programes com el Leader, el POCTEFA o els fons Feder, i que poden repercutir en la millora de la ciutat i el territori. La número 4 de la llista, Mireia Font, amb una àmplia experiència en temes europeus, ha explicat que ara és l'època en què s'ha de demanar el finançament per a projectes de “caire empresarial, cultural o mediambiental, entre altres”.

Compromís x La Seu vol recuperar el Consell de Poble de Castellciutat i dotar el poble d’autonomia pressupostària. El cap de llista, Òscar Ordeig, es compromet a reconèixer la personalitat del nucli amb la creació d’una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) i amb la figura d’un president local que exerciria d’alcalde pedani. Aquest Consell seria escollit democràticament pels seus veïns cada 4 anys.

El Consell de Poble, detalla Ordeig, tindria una autonomia de despesa de 60.000 euros l'any pel manteniment de carrers i millores generals. També pactarà amb l’ajuntament un Pla per a millorar la imatge del nucli de Castellciutat, (espai públic, carrers, façanes i places) i una reforma integral a la plaça del poble. Compromís també proposa més suport per a l'escola de Castellciutat com a element d'arrelament en el poble per a les noves generacions, i un pacte per 4 anys en el qual s'acordi una partida pressupostària per ajudar a mantenir les tradicions i activitats de la Ciutat, com ara la Festa Major, Dijous Gras, les Caramelles i el CF Castellciutat.

El programa planteja que l’atenció del metge i de la infermera del poble vagin d'acord amb les necessitats reals dels veïns, i la reconversió de la Ciutadella per dinamitzar el nucli, amb una connexió directa des del nucli fins a les antigues instal•lacions militars.

ERC ha celebrat un acte de proximitat amb la presència del diputat al Congrés Joan Tardà. L’alcaldable republicà, Francesc Viaplana, ha exposat les propostes en comerç, empresa i ocupació. Viaplana proposa “mantenir-se fermament al costat del comerç” tot potenciant-ne la participació a la Fira de Sant Ermergol, “el millor aparador de la ciutat”. També es compromet a negociar amb les elèctriques una quota reduïda perquè els aparadors estiguin il•luminats fins a la mitjanit.

En ocupació, ERC vol negociar amb el Govern d’Andorra una quota específica per a treballadors fronterers de l’Alt Urgell. Alhora, veuen “imprescindible” facilitar els tràmits d’obertura de negocis i activitats a la ciutat, juntament amb més ajuts econòmics. Viaplana reivindica més suport al sector primari “pel valor afegit que dóna i pels llocs de treball que genera”. En l’acte també s’ha reivindicat la Vegueria de l’Alt Pirineu i la República Catalana com a mitjans per generar més riquesa al territori.

La CUP vol que la Seu, com a capital de l'Alt Urgell, contribueixi a “la vertebració de la comarca, prenent consciència que és un punt d’unió de tots els pobles”. Per això, la Candidatura d’Unitat Popular creu que cal fer un pas més per “millorar el funcionament dels serveis compartits” i “reforçar els lligams socials i culturals que ens uneixen”.

SI ha presentat deu compromisos per a les municipals: recuperar el comerç tradicional, fomentar la participació ciutadana, creació de noves empreses, incompatibilitat de càrrecs, límits salarials als regidors, pagament àgil a proveïdors, i impulsar la independència política i fiscal de Catalunya i el català com a llengua de l’administració.

Mostrar formulari de contacte