Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els geoparcs demanen més protecció legal

Els geoparcs demanen més protecció legal

El finançament d'aquests espais és desigual i per això reivindiquen més implicació de les administracions. Tremp acull les setenes jornades del Fòrum que agrupa els geoparcs de l'Estat
Visita a Tremp de representants de geoparcs d'arreu de l'Estat espanyol (Foto: Geoparc Orígens)
03/11/2022 19:41

Tremp acull aquests dies les VII Jornades del Fòrum Espanyol de Geoparcs, amb la participació dels quinze geoparcs que hi ha actualment a l'Estat i de quatre territoris que aspiren a obtenir aquesta distinció de la UNESCO. Aquesta trobada temàtica es duu a terme des del 2014. 

La presidenta del Geoparc Orígens i alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha aprofitat per demanar més protecció legal per a aquests espais. Reivindicació a la que s'ha sumat José Maria Barreda, coordinador del Fòrum Espanyol de Geoparcs. Cases ha parlat del finançament dels Geoparcs i ha dit que és molt desigual. L'Orígens en concret està a la taula baixa del finançament i ha demanat més implicació de les administracions.

Cada any, un geoparc mundial ubicat a l'Estat espanyol s'encarrega d'organitzar les jornades, amb l'objectiu de donar a conèixer el treball que realitzen i la repercussió que té el fet d'estar reconeguts per la UNESCO. Cases ha destacat que, a més a més, en el cas del Geoparc, els municipis que en formen part disposen d'altres distincions d'aquest organisme internacional de protecció del patrimoni. Concretament, les falles del Pirineu -que se celebren a la Pobla de Segur- i el reconeixement Starlight al cel del Montsec. La batllessa ha apuntat que esperen poder comptar ben aviat amb un reconeixement més, el dels Raiers, una tradició que comparteixen la Pobla i Coll de Nargó, l'únic municipi de l'Alt Urgell que forma part del Geoparc. Per això, Cases ha destacat la dificultat que suposa aconseguir i mantenir reconeixements internacionals.

José Maria Barreda hi ha afegit que la protecció dels geoparcs és una de les qüestions que abordaran aquestes dies, per plantejar si cal "protegir igual un espai geològic que un espai natural", com poden ser els parcs nacionals i naturals. Pel que fa al finançament, Barreda ha explicat a l'ACN que és "completament diferent" a cada geoparc, fet que es dona també internacionalment.

El Geoparc Orígens

El Geoparc Orígens va ser designat l'any 2018 i ha passat la seva primera revalidació aquest 2022. És un territori situat als Pirineus catalans on es pot fer un viatge en el temps de més de 500 milions d'anys per a comprendre la formació dels Pirineus, com van viure els últims dinosaures d'Europa i l'evolució de la humanitat des de la prehistòria fins als nostres dies.

Albert Sellés, investigador científic del Geoparc Orígens, ha explicat que el Fòrum és "un moment únic i espacial" per compartir experiències i un punt de trobada i cooperació. Al Geoparc Orígens, aquesta reunió a Tremp li va "molt bé" per donar a conèixer un projecte europeu en què estan treballant per "revaloritzar" el concepte del Geoparc Orígens als Pirineus.

L'àmbit geogràfic del Geoparc abasta un territori de poc més de 2000 quilòmetres quadrats. Està format per tots els municipis del Pallars Jussà, juntament amb Coll de Nargó (Alt Urgell), Baix Pallars (Pallars Sobirà) i els municipis d'Àger, Camarasa i Vilanova de Meià, a la Noguera. Tots ells, juntament amb els Consells Comarcals del Pallars Jussà i la Noguera, constitueixen una associació sense ànim de lucre que garanteix la governabilitat i la capacitat de desenvolupar el territori.

Mostrar formulari de contacte