Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els gestors administratius constaten que els pagesos estan sotmesos a una normativa "molt estricta" que els perjudica la viabilitat

Els gestors administratius constaten que els pagesos estan sotmesos a una normativa "molt estricta" que els perjudica la viabilitat

El Col·legi Oficial denuncia un "control excessiu" per part de les administracions, que tenen un sistema "poc eficient". També apunten a les exigències en material i les limitacions de producció com a causes del malestar del col·lectiu
Elena Estopà, membre de la junta de Lleida del COGAC, al seu despatx (Foto: ACN)
11/02/2024 17:50

El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya (COGAC) considera que els pagesos estan sotmesos a una normativa europea "molt estricta" que perjudica el marge de benefici del productor. Els experts que treballen per a agricultors i ramaders constaten un "control excessiu" per part de les administracions, pel que fa a la traçabilitat del producte, l'obligatorietat d'una formació contínua, canvis de la normativa o la dificultat per tramitar subvencions, mitjançant un sistema administratiu que no dubten a qualificar de "poc eficient". Tot plegat, a més a més, amb una normativa que no es veu compensada amb "incentius".

Entre aquesta burocràcia "excessiva", els gestors n'esmenten la documentació que s'exigeix per declarar les dades de les explotacions agràries (DUN), per declarar la gestió de dejeccions ramaderes i altres fertilitzants nitrogenats (DAN) o per gestionar les subvencions europees (PAC), com també el fet d'haver de justificar la traçabilitat del producte des de l'inici de la cadena producció fins al consumidor final. Consultada per l'ACN, Elena Estopà, membre de la junta de Lleida del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, també lamenta la dificultat per tramitar les subvencions, cosa que a més a més no sempre és garantia de cobrar la subvenció. "Primer el pagès ha de fer la inversió amb finançament propi o del banc i, un cop executada, l'ha de justificar", detalla.

D'altra banda, Estopà ha apuntat que les ajudes i els canvis de model condicionen l'activitat dels productors, perquè "el pagès no pot plantar el que vol ja que s'incentiva plantar un producte sobre un altre". De la mateixa manera, ha subratllat que la quantitat de diners invertits en maquinària agrícola "és brutal" i les administracions obliguen els pagesos a comprar-ne de nova perquè sigui "més sostenible". Pel que fa a la normativa de seguretat animal, els ramaders s'han vist obligats a renunciar a una part de la seva producció havent de mantenir les mateixes instal·lacions.

Polítiques que "ofeguen" els pagesos

Per tot plegat, Estopà conclou que les polítiques agràries "ofeguen" els pagesos i van en detriment del marge de benefici del productor, que finalment no veu compensat el "control excessiu" amb incentius. Per tot plegat, considera que una de les solucions passaria perquè les mateixes administracions fixin un sistema de "preus justos", que garanteixin per llei la viabilitat de les explotacions i els evitin arribar a cobrar menys que el que els costa produir els aliments.

Sobre el terreny, Jordi Ginestà, pagès de Castellserà (Urgell), posa d'exemple l'obligació d'omplir el quadern de productes fitosanitaris, que considera "una pèrdua de temps", perquè "cada dia hem d'escriure tot el que fem i quins són els productes que utilitzem". Això fa que tinguin "pràcticament la mateixa feina a apuntar-ho que a aplicar-ho a la terra", A més a més, Ginestà ha puntualitzat que es tracta de productes dins del marc legislatiu, ja que els prohibits per normativa ja no són a la venda, i entén que "presentant les factures" n'haurien de "tenir de sobres per treballar". Alhora, recorda que ells són "els primers interessats a fer les coses bé per tal de treure més producció i guanyar més".

Conjunt de factors que han fet explotar el sector

Després de fer un producte de qualitat que ha seguit un control de traçabilitat "estricte", Elena Estopà ha recordat que el productor no pot decidir el preu al qual l'ha de vendre, ja que el fixa el comprador. A banda de la burocràcia "innecessària" i la manca de control de preus, el sector ha de conviure amb la competència deslleial dels productes vinguts de tercers països, ja que s'han produït amb uns costos inferiors i sense haver passat els mateixos controls sanitaris. "La normativa és molt rigorosa amb els pagesos d'aquí, però poc amb els de fora", denuncia Estopà.

Finalment,  pel que fa a la previsió d'habilitar la finestreta única perquè pagesos, ramaders i productors puguin fer tràmits amb la Generalitat, Estopà ho valora com una bona opció, però sempre que "hi hagi algú a l'altra banda" i la Generalitat no ho limiti a vies telemàtiques. En aquest sentit, ha explicat que el procés de gestió de documents s'ha digitalitzat des de la irrupció de la pandèmia i que un cop s'envia un expedient li "perds el control", en un context en què la seguretat jurídica és "justa".

Mostrar formulari de contacte