Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els governs espanyol i andorrà acorden desenvolupar una nova connexió elèctrica des d'Adrall

Els governs espanyol i andorrà acorden desenvolupar una nova connexió elèctrica des d'Adrall

Els treballs comporten el desplegament d'un nou doble circuit de 220 kV entre el municipi de Ribera d'Urgellet i la frontera, juntament amb el desmantellament de l'actual línia de 110 kV
Reunió entre les ministres Sílvia Calvó i Teresa Ribera, a Madrid (Foto: Govern d'Andorra)
24/02/2023 14:45

Els governs espanyol i andorrà han acordat aquest divendres començar els treballs per establir una nova interconnexió elèctrica internacional, ja contemplada a la planificació de la xarxa de transport d'energia elèctrica d'Andorra per al període 2021-2026.

Aquests treballs comporten el desplegament d'un nou doble circuit a 220kV des d'Adrall, al municipi de Ribera d'Urgell, fins a la frontera del riu Runer, a més de l'ampliació de la subestació d'Adrall i el posterior desmantellament de l'actual línia de 110kV. Aquest treball serà desenvolupat sota la coordinació dels respectius operadors de transport de la xarxa: Red Eléctrica de España (REE) i Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA), "garantint en tot moment la màxima protecció mediambiental i de la biodiversitat a les àrees d’actuació", segons han dit des de l'executiu andorrà.

Entre els diversos objectius del document hi figura "el reforçament de les infraestructures existents i la promoció de noves instal·lacions que permetin avançar en el camí de la transició ecològica", tot garantint el subministrament i "tenint com a màximes prioritats la protecció del medi ambient i l'eficiència econòmica del sistema elèctric". La nova interconnexió, afirmen els dos governs estatals, "ha de permetre incrementar la capacitat d'intercanvi entre els sistemes elèctrics i poder alimentar les creixents demandes esperades al sistema andorrà".

Paral·lelament, el Govern d'Andorra ha manifestat que vol "continuar impulsant les infraestructures d'energia renovable necessàries per reduir la dependència energètica, contribuint així a assolir l'objectiu de neutralitat de carboni al 2050". L'acord també estipula que el Principat es beneficiarà de les mesures de seguretat i qualitat de subministrament, tot seguint l'anàlisi fet per la Comissió espanyola dels Mercats i la Competència.

L'acord s'ha oficialitzat en el marc d'una reunió a Madrid entre la ministra espanyola per a la Transició Ecològica i el Repte Democràfic, Teresa Ribera, i ministra andorrana de Medi Ambient en funcions, Silvia Calvó. La trobada ha permès, indiquen, "continuar avançant en el desenvolupament de les infraestructures energètiques comunes, així com també aprofundir en les relacions d'amistat i de bon veïnatge entre ambdós països". Les dues ministres han compartit la situació energètica de cada país i els escenaris de futur en aquest àmbit.

Mostrar formulari de contacte