Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els GRAE dels Bombers han quasi doblat en set anys els serveis al medi natural

Els GRAE dels Bombers han quasi doblat en set anys els serveis al medi natural

Al 2011 els agents van fer uns 800 rescats o actuacions, majoritàriament al Pirineu, i enguany n'hauran dut a terme més de 1.400. La Molina ha acollit un simulacre de rescat en allaus de neu
Simulacre de rescat en un telecadira (Foto: La Molina)
19/12/2017 18:45

Els serveis que els Bombers de la Generalitat efectuen al medi natural s'han gairebé duplicat en set anys i han passat dels poc més de 800 que hi va haver l'any 2011 fins als 1.406 que hi ha hagut aquest 2017, a data 15 de desembre. Una xifra que, de fet, no ha parat de créixer, ja que suposa un 3,6% més de la registrada ara fa dotze mesos i un 18,4% superior a la del 2015.

Aquest increment s'explica per l'augment de persones que practiquen diferents tipus d'activitats a la natura que, segons ha dit el cap de la unitat dels GRAE dels Bombers, Guillem Amorós, són al voltant d'un milió de catalans; és a dir, un 13% de la població catalans. Amorós, a més a més, adverteix que en alguns casos aquests aficionats "no tenen la preparació ni la formació adequada" per dur a terme les activitats que es proposen.

El balanç s'ha donat a conèixer aquest dimarts en el marc d'una jornada de rescats en allaus desenvolupada a l'estació d'esquí de La Molina. Desenes d'efectius dels GRAE han practicat a l'estació cerdana l'operatiu que cal posar en marxa en cas d'haver d'haver de dur a terme un rescat en allaus. Alhora, el personal del complex d'esquí han pogut comprovar el funcionament dels Detectors de Víctimes d'Allaus (DVA), uns dispositius d'emergència que, en cas que un excursionista el dugui a sobre, avisa de la seva posició exacta mitjançant l'emissió d'un senyal de ràdio i facilita la seva localització en cas que hagi quedat sepultat per la neu. També han fet el mateix amb el RECCO i, finalment, han repassat el procediment de palejat que s'empra quan és necessari fer una maniobra de desenterrament.

La hipotèrmia i, sobretot al l'Alt Pirineu, les lesions traumàtiques, són els principals riscos associats a les allaus. Per aquest motiu, el cap del grup d'emergències mèdiques dels Bombers, Miquel Vidal, ha destacat a l'ACN la importància d'aquest tipus de pràctiques que permeten "iniciar maniobres de Suport Vital Avançat (SVA) per intentar garantir la supervivència de la persona atrapada". En aquest sentit, Vidal ha aconsellat als excursionistes que s'hagin perdut que, si no estan lesionats, no es quedin quiets i caminin encara que sigui fent cercles, perquè estant en moviment es pot evitar una hipotèrmia.

Guillem Amorós, de la seva part, ha recomanat que abans de dur a terme una activitat a la natura aquesta estigui "ben planificada". Això passa per conèixer la previsió meteorològica del lloc on es desenvoluparà i comptar amb la preparació tècnica i física adient per realitzar-la. De cara a les dates de Nadal i durant l'hivern en general, cal consultar els butlletins que avisen del risc d'allaus, tenir en compte que amb el fred les bateries dels mòbils es descarreguen més ràpidament i portar roba d'abric i beguda calenta, entre d'altres.

La unitat dels GRAE, conformada a Catalunya per més de mig centenar d'efectius, duu a terme aquest tipus d'exercicis un cop l'any, abans de l'inici del tram més fort de la campanya de neu. A més a més, durant la temporada hivernal també es programen pràctiques en grup de maniobres específiques. Aquest tipus de tallers els serveixen per conèixer i saber utilitzar els diferents sistemes que s'han posat a la venda al mercat, en un moment on s'ha registrat un increment en la pràctica de diverses activitats al medi natural.

Mostrar formulari de contacte