Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els hotels de l'Alt Pirineu preveuen una reducció del 25% a la facturació pel coronavirus

Els hotels de l'Alt Pirineu preveuen una reducció del 25% a la facturació pel coronavirus

S'ha anul·lat la majoria de reserves de turistes d'Israel, un dels principals perfils de visitants d'Aigüestortes. El sector confia a recuperar l'activitat per Setmana Santa i amb el client de proximitat

12/03/2020 14:05

El turisme d'Israel que arribava cada primavera a l'Alt Pirineu, i principalment al Pallars Sobirà, ja ha anul·lat totes les reserves arran de la propagació del coronavirus.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, el pallarès Josep Castellarnau, ha explicat a l'ACN que l'anul·lació d'aquestes reserves suposa, pels establiments on s'allotjaven, una pèrdua d'entre el 20% i el 25% de facturació. Aquest fet suposa una "molt mala notícia" pel sector, ha afirmat. Castellarnau ha explicat que, de fet, actualment Israel és un dels països que aporta més visitants estrangers a l'Alt Pirineu i que un dels espais que més visiten és el Parc Nacional d'Aigüestortes. Dels 560.000 visitants anuals que té l'espai protegit, un 19% són de fora de l'Estat; i d'aquests, un de cada tres (un 36%) són israelians.

Pel que fa a les reserves, Castellarnau ha explicat que encara no han registrat anul·lacions perquè són d'un turista de proximitat, majoritàriament català. Però sí que han notat una interrupció en les trucades per fer reserves per a les properes setmanes. Quant a la Setmana Santa, els hotelers confien que les reserves es reactivin just abans que arribin aquelles dates, que seran del 4 al 12 d'abril.

El president dels hotelers de Lleida conclou que "ara la gent no està movent-se ni fent reserves" perquè "té por" i per aquest motiu "no viatja ni agafa avions". Per això, confien a mantenir l'activitat amb el turista de proximitat.

Anul·lacions de grups escolars d'esquí i aventura

Les estacions d'esquí i les empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, paral·lelament, han registrat un degoteig constant d'anul·lacions dels grups escolars. Anna Panisello, d'Àssua viatges, ha dit que les reserves de grups per la segona quinzena de març ja s'han anul·lat totes. Són més de mil escolars que deixaran de venir al Pallars Sobirà per practicar esquí i ràfting.

Panisello ha dit que hi ha grups que s'han recol·locat per més endavant però n'hi ha d'altres que ja han anul·lat definitivament les seves vacances. La majoria de grups escolars que arriben al Pallars per fer viatges de fi de curs són del País Valencià, Madrid i Catalunya. Pel Pallars Sobirà passen durant els mesos de primavera més de 12.000 escolars per fer el viatge de final de curs. La majoria realitzen una mitjana de tres activitats, xifra que representa una contractació en dos mesos d'unes 36.000 activitats. Les més demandades són els esports d'aventura, l'esquí i una sortida al Parc Nacional d'Aigüestortes.

Pel que fa a les estacions d'esquí, també han notat aquesta anul·lació progressiva de grups escolars. Xavier Bigordà, director de Port Ainé i Espot, ha explicat que les anul·lacions s'estan donant de manera progressiva però que l'estació funciona amb normalitat. Bigordà hi ha afegit que s'han extremat les mesures d'higiene entre els treballadors i les tasques de neteja a les instal·lacions. Aquest dijous a Port Ainé encara s'han pogut veure alguns grups d'escolars esquiant. Es tracta dels que van arribar a principis d'aquesta setmana.

El conjunt d'estacions d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat esperen directrius del Govern per saber si s'han de tancar o continuen l'activitat amb normalitat. A la Cerdanya, Masella i La Molina també han notat anul·lacions de grups escolars. També s'ha suspès el programa Esport Blanc Escolar.

  • Panoràmica del Pallars Sobirà
    Panoràmica del Pallars Sobirà
  • Autocars de grups escolars a l'estació de Port Ainé (Foto: ACN)
    Autocars de grups escolars a l'estació de Port Ainé (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte