Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els impostos s'apujaran el 2009 l'IPC

Els impostos s'apujaran el 2009 l'IPC

Progrés defensa la congelació d’impostos per alleujar la crisi econòmica a les famílies i empreses de la Seu i critica que no se'ls ha consultat el paquet anticrisi Del total de les 27 ordenances municipals, 19 quedaran igual, mentre 18 rebran algun tipus de modificació
Ple Municipal 04.11.08
04/11/2008 12:06

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell apujarà els impostos un 4,5%. La base de càlcul s’ha establert a través de l’IPC del mes de setembre, tal i com ja es va fer l’any passat. Aquesta xifra, però, va rebre les crítiques de l’oposició. El PSC-Progrés i Iniciativa per Catalunya-Verds van retreure a l'equip de govern que el barem que s'aplica a les ordenances fiscals no és el del mes de desembre, que s’espera que baixi a finals d’any al 3,5%. A més a més, el portaveu del PSC-Progrés, Jordi Mas, va proposar la congelació d’impostos per alleujar la crisi econòmica a les famílies i empreses urgellenques. I va afegir: “Amb un augment de la recaptació de prop del 50% de l’IBI i les transferències de l’Estat i la Generalitat en els darrers cinc anys hi ha marge de maniobra suficient per no augmentar els impostos”.

El tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, va defensar durant el plenari el sistema de càlcul, “perquè s’estableix de forma habitual d’aquesta manera a la Seu, i tant pot beneficiar-se d’un IPC inferior com superior”.

L’Ajuntament de la Seu va anunciar ahir que ingressarà l’any que ve entre un milió i un milió dos-cents mil euros menys provinents dels impostos relacionats amb la construcció. Tot i així, durant el plenari, Fierro va remarcar el conjunt de mesures contra la crisi que posarà en pràctica el consistori durant el 2008. L’increment de l’IBI, per exemple, que s’apujarà un 2,5%, es destinarà a una bossa de subvencions per a col.lectius desafavorits.

Del total de les 27 ordenances municipals, 19 quedaran igual, mentre 18 rebran algun tipus de modificació. D'aquesta manera, els impostos més importants que quedaran congelats són l'impost de construccions, instal·lacions i obres, les plusvàlues i les llicències d'obertura d'establiments.

En el seu torn de paraula, el portaveu socialista, Jordi Mas, va recordar que el cinquanta per cent dels ingressos del consistori provenen de l’IBI, i va denunciar l’augment exagerat d’aquest impost durant els últims anys, “que no s’ha compensat amb l’IPC”. I va afegir: “Pel que fa a l’Impost de construccions, actualment es troba al màxim permès, i no es pot apujar”. Mas també va criticar l’increment impositiu de l’IAE en zones de la Seu on hi ha entitats bancàries, “ja que perjudica a altres empreses locals només per trobar-s’hi al costat”.

Fierro va assegurar que aquesta mesura no repercutirà negativament de forma important negocis d’aquí. Per últim, va demanar a l’oposició “responsabilitat” per fer front a la situació econòmica actual.

Com a novetat, les ordenances també beneficiaran els contribuents que vetllin pel medi ambient, amb una reducció del 50% per als vehicles de menys de vuit cavalls fiscals. La bonificació de l’impost de circulació serà del 75% per als propietaris de vehicles no contaminants. El portaveu d’ICV, Josep Maria Carles, va agrair aquesta mesura.

Paquet anticrisi

El cap de l'oposició de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Jordi Mas, va lamentar durant el plenari que el consistori hagi presentat unes mesures per fer front a la crisi sense consultar-los i sense tenir en compte les que el seu grup va presentar el 7 de setembre passat. Mas afirma que "el temps els ha donat la raó" perquè finalment s'han adoptat set de les propostes socialistes. En aquest sentit el PSC-Progrés critica que l'equip de govern s'hagi gastat 20.000 euros en estudiar quines eren les accions que s'havien de prendre.

Així mateix, el líder del PSC-Progrés critica que l'Ajuntament de la Seu hagi trigat tant en aplicar aquestes mesures, quan la majoria de consistoris de Catalunya ja ho estan fent.

Mostrar formulari de contacte