Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Mossos comencen a gestionar els avisos de les regions del Pirineu Occidental i de Ponent des del 112 de Reus

Els Mossos comencen a gestionar els avisos de les regions del Pirineu Occidental i de Ponent des del 112 de Reus

La policia integrarà les set sales regionals existents en tres seus per guanyar eficiència operativa i de coordinació

El cap de la sala de Reus explica la feina que fan al director general de la Policia (Foto: Mossos d'Esquadra)
El cap de la sala de Reus explica la feina que fan al director general de la Policia (Foto: Mossos d'Esquadra)
17/02/2020 19:14

Des d'aquest dilluns al migdia els incidents policials de les regions del Pirineu Occidental i de Ponent dels Mossos d'Esquadra es gestionen des de la sala de comandament de l'edifici 112 de Reus, que ja atenia els de Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. La policia catalana dóna així el tret de sortida a la integració de les set sales regionals existents en un únic Centre de Comandament de la Prefectura amb subseus al 112 de Reus, al Complex Central de Sabadell -per a les regions metropolitanes nord i sud- i Barcelona ciutat.

El 24 de febrer el 112 de Reus també integrarà la regió Central i, a final d'any, la de Girona. A Reus hi treballaran 56 persones en diferents torns.

Els Mossos eren un dels pocs cossos policials que encara tenien un sistema de funcionament descentralitzat fruit del desplegament progressiu arreu del territori, primer amb sales de comandament a les comissaries i, després, a les seus de les regions policials. "És un procés de maduració natural", ha valorat aquest dilluns el director general dels Mossos, Pere Ferrer, durant la visita a la sala de Reus. I ha afegit: "El nou model esdevé un pas endavant en la gestió dels incidents policials que els permetrà guanyar en eficiència, millorar la coordinació i, a partir de les millores tecnològiques que també s'estan preparant, oferir un millor servei a la ciutadania".

Esforç per evitar disfuncions

El cos ha fet un esforç en la formació i l'especialització dels agents destinats a les sales, i s'ha dotat d'eines de suport cartogràfic perquè "no hi hagi possibilitat que es cometi una errada pel desconeixement del territori". El fet que des de Reus es gestionin els incidents d'altres demarcacions no ha de suposar cap disfunció, segons han especificat els Mossos.

El darrer mes la sala de Reus ha estat treballant de forma solapada amb els equips de Ponent i el Pirineu Occidental per tal d'entrenar-se. A més, durant tota una setmana es mantindrà un solapament invers i, si bé els incidents ja s'estan rebent al Baix Camp, es disposarà d'una sala preparada a les regions lleidatanes per si sorgís alguna necessitat.

El 24 de febrer es farà un pas més a la sala de Reus amb la integració de la sala de la regió policial Central. A final d'any serà el torn de la de Girona. Les regions policials Metropolitana Nord i Metropolitana Sud, per la seva banda, es gestionaran des del complex d'Egara, a Sabadell, que en les properes setmanes també passarà a acollir la Sala Central de Comandament. Finalment, la regió policial de Barcelona -que aplega fins a deu ABP- es gestionarà íntegrament des de la capital catalana per tal d'atendre la singularitat de la ciutat.

Un estalvi de 200 efectius

A banda de les millores organitzatives i de gestió, la integració de les sales regionals pretén especialitzar les sales de comandament en la gestió dels incidents i les emergències. "És un únic sistema de comandament amb una única visió de territori", ha resumit Ferré. L'evolució tecnològica permet avançar cap a sales més concentrades i d'un abast territorial més ampli, i alhora, optimitzar la gestió dels recursos humans. D'una banda, per l'estandardització de la càrrega de demanda en canals i operadors i, de l'altra, per les economies d'escala que suposen la unificació d'estructures de comandament i oficines de suport.

Segons la policia catalana, el model regional de sala presenta algunes ineficiències com ara canals amb poca demanda i d'altres que en tenen molta. Amb aquesta integració s'homogeneïtzarà la càrrega de demanda per canal i operador, s'unificarà i reforçarà l'estructura de caps de torn, caps de sala i comandament del centre, i es dimensionarà una oficina de suport única.

Les tres sales disposaran de 600 efectius, 200 menys que amb el model descentralitzat. Això permetrà destinar aquests agents a fer altres funcions com ara tasques de seguretat ciutadana, segons ha indicat Ferré, qui ha subratllat la prioritat de cerca la màxima eficiència amb uns recursos "que són els que són".

La previsió és que la sala de Reus atengui aproximadament 255.000 incidents l'any, 344.500 identificacions i 11.900 detencions. Tot i això, l'espai ubicat a la segona planta del Centre 112 està dimensionat per poder atendre fins a mig milió d'incidents cada any i té marge de creixement, tant en equip humà com tècnic.

Mostrar formulari de contacte