Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Mossos d'Esquadra mantenen els controls viaris per incompliments de l'estat d'alarma

Els Mossos d'Esquadra mantenen els controls viaris per incompliments de l'estat d'alarma

Continua la polèmica per l'arribada al Pirineu de segons residents en ple confinament. Quim Torra qualifica de "gest d'insolidaritat absoluta" els desplaçaments a domicilis no habituals perquè "posen en perill el sistema sanitari"
Control dels Mossos d'Esquadra a la GI-400, al límit entre la Cerdanya i el Ripollès (Foto: Mossos)
07/04/2020 14:40

Els Mossos d’Esquadra mantenen els controls policials a les principals carreteres i autopistes de Catalunya que es van iniciar el passat divendres 20 de març per intentar impedir els desplaçaments a segones residències. En el marc de Setmana Santa, tal com s'havia fet els caps de setmana anteriors, s'ha desplegat prop de 200 controls policials específics per l’aplicació de l'estat d'alarma per l’actual crisi sanitària.

Els dispositius policials, segons afirmen des del Departament d'Interior, "pretenen evitar tots aquells desplaçaments que es facin en cap de setmana cap a segones residències i que no estiguin autoritzats per les mesures decretades" Al voltant d’un miler d’agents de les Àrees Regionals de Trànsit i les Àrees Regionals de Recursos Operatius de les diferents regions policials s’encarreguen de dur a terme aquests punts de control, dinànics i estàtics, en vies interurbanes i d’entrada a municipis amb segones residències, com també a les principals carreteres i autopistes del país.

Tot i aquest dispositiu, a l'Alt Pirineu aquesta Setmana Santa es manté, i amb escreix, la indignació de la població local per l'arribada contínua de famílies o particulars a segones residències, tot esquivant aquests controls. Des de les xarxes socials, molts habitants pirinencs han exigit mesures més dràstiques per forçar aquests infractors a tornar al seu domicili habitual en el marc de l'actual confinament, tot recordant que els hospitals pirinencs no estan dissenyats per atendre la població flotant en el marc de la crisi sanitària per la COVID-19.

Visites de no residents a l'Hospital de Cerdanya

La dada que ha deixat al descobert aquesta presència de segons residents -que ja havien denunciat consells comarcals i ajuntaments- la donava aquest dilluns l'Hospital de Cerdanya, que aquest cap de setmana passat va constatar un increment del 20% en l'atenció a no residents (visitants o gent amb segona residència) en totes les àrees. Una xifra que, tal com recorden des del centre mèdic, aquests dies hauria de ser "del 0%", perquè tant el Govern català com l'espanyol han donat ordres molt clares de romandre al domicili habitual i han recordat que desplaçar-se a segones residències, a data d'avui, està terminantment prohibit.

Sobre aquestes queixes per l'arribada de segons residents en l'actual estat d'alarma, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha afirmat en la compareixença de premsa d'aquest dimarts que mantenen el protocol de controls i que tots els conductors que són localitzats i no tenen un motiu justificat per a aquest desplaçament són obligats a tornar al seu domicili "amb el corresponent aixecament d'acta". Preguntat pels mitjans de comunicació, Buch ha recordat que els cossos policials no imposen directament sancions sinó que aixequen acta o denúncia, i és la Direcció General d'Administració de Seguretat -que també depèn d'Interior- qui posteriorment decideix si cal imposar la multa.

Buch, tanmateix, ha reconegut que els controls per impedir l'accés a segones residències no han estat del tot "curosos", en el sentit que no han evitat que molts d'aquests infractors arribin al destí que s'havien proposat. El conseller sí que ha defensat que amb aquells vehicles que han estat controlats, en tots els casos es comprova que tinguin justificació per moure's i, en cas contrari, se'ls obliga a girar cua.

A aquesta polèmica s'hi ha referit fins i tot les darreres hores el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha condemnat l'actitud egoista d'aquesta mena de gent. Des de les xarxes socials, aquest dilluns Torra ha recordat que "el gerent de l'Hospital de Cerdanya ho diu amb paraules educades", però que ell no ho farà i, concretament, assegura que li sembla "un gest d'insolidaritat absoluta marxar a les segones residències" perquè d'aquesta manera "es posa en perill el sistema sanitari", en ajudar a incrementar el risc de propagació del virus. El president acaba recordant que "el confinament total no és una dèria de ningú; és la protecció del bé més comú, la salut, la vida".

En la mateixa línia s'han expressat aquest dimarts des del cos de Mossos d'Esquadra, que han recordat que "el compromís de tothom és clau per evitar el coronavirus" i han coincidit a qualificar els desplaçaments a segones residències en el context actual com "un acte d'insolidaritat".

Mostrar formulari de contacte