Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Mundials d'eslàlom a la Seu d'Urgell, decisius per accedir als Jocs de Tòquio 2020

Els Mundials d'eslàlom a la Seu d'Urgell, decisius per accedir als Jocs de Tòquio 2020

La competició d'enguany, del 25 al 29 de setembre, determinarà bona part de les places disponibles per ser a la propera cita olímpica. Molts dels 800 participants, entre esportistes, tècnics i personal d'equips, ja s'instal·len a la ciutat al llarg de tot el mes
Finals de la Copa del Món d'eslàlom 2018 a la Seu
03/09/2019 11:20

El Parc Olímpic del Segre i la Seu d'Urgell ja ultimen el compte enrere per als Campionats del Món de Canoa Eslàlom i de Descens Esprint, que tindran lloc d'aquí a tres setmanes: del 25 al 29 de setembre. Enguany els Mundials es presenten amb un al·licient addicional: seran la porta d’accés als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 pel que fa a la competició d'eslàlom.

Per tant, els espectadors tindran l'oportunitat de veure un avanç del que serà la propera cita olímpica, perquè els inscrits "faran mans i mànigues per donar el millor d'ells mateixos i fer-se amb la tan anhelada plaça en la quota olímpica", segons han avançat des de l'organització. A banda de decidir els nous campions mundials, les proves seran, a efectes pràctics, classificatòries globals per aconseguir la inscripció en alguna de les quatre categories d'eslàlom incloses al programa olímpic: C1 (canoa individual) i K1 (caiac individual), tant a nivell masculí com femení.

El Parc del Segre, en el mapa internacional

Amb l’arribada del mes de setembre, unes 800 persones (esportistes, entrenadors i personal dels equips) de 65 federacions ja s'instal·len a la Seu al llarg de les properes setmanes. De fet, molts d'ells ja hi han estat venint des de l'any passat per habituar-se al canal del Ràfting Parc, cosa que ha tingut un efecte positiu tant en l'economia local com en la projecció internacional de la Seu, del Pirineu i de Catalunya.

A més a més, amb la participació de l’Agència de Turisme de Catalunya, la Diputació de Lleida i la Secretaria General de l’Esport, es potenciarà la divulgació dels valors ambientals i monumentals de les valls del Pirineu. L'esdeveniment aglutinarà fins a 400 persones en l’organització i realització de les proves.

Els Mundials d'Eslàlom arribem al Parc del Segre per tercera vegada, després que la Seu ja va acollir els de 1999 i 2009. Per tant, al llarg de les tres darreres dècades la ciutat ha viscut un mundial cada deu anys. Aquesta edició, a més a més, serà la 40a. La primera es va celebrar l'any 1949 a Ginebra (Suïssa). L'organització compta amb un complet suport institucional i amb la implicació de les Federacions catalana i espanyola. Les administracions catalanes hi han aportat la majoria de les inversions necessàries, mitjançant la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat (325.000 €), la Diputació de Lleida (306.000) i l'Ajuntament de la Seu (150.000), mentre que el Consejo Superior de Deportes del Govern espanyol hi ha destinat 117.000 euros.

El Descens, novetat d'aquests Mundials

La novetat destacada d'enguany és que per primera vegada se celebrarà a Catalunya un Campionat del Món de Descens Esprint, en un recorregut de 310 metres pel canal olímpic de la Seu. El temps de competició de cada piragüista es calcula que serà d’uns 60 segons. Les categories en què es disputa són canoa, caiac i canoa doble, tant a nivell masculí com femení.

La Seu d’Urgell, escenari consolidat del piragüisme

L’emoció del piragüisme no s’acaba amb els Mundials d’enguany. L’any 2020 el Parc del Segre té atorgada una nova cita amb la celebració d’una competició de Copa del Món de Descens. I l’any següent, al 2021, la Seu d’Urgell tornarà a viure la Copa del Món de Canoa Eslàlom, segons va decidir el 15 de març passat a Pequín la direcció de la Federació Internacional de Piragüisme. El circuit del 2021 també visitarà les ciutats de Markkleeberg (Alemanya), Praga (República Txeca), Pau (França) i incorporarà una prova a la Xina.

Principals característiques de la zona de competició del Parc Olímpic del Segre

El Parc Olímpic del Segre es va construir en un ramal del riu Segre, canalitzat després del dany causat per les inundacions del 1982. Les característiques específiques de la zona de competició són les següents:

Longitud: 300 m
Desnivell: 6,5 m
Cabal: 12 m3/s
Característiques de construcció: fons de ciment; ribes i obstacles de pedres naturals.
Grades: capacitat per a 5.000 persones
Total de superfície construïda en edificis: 2.100 m2

El disseny dels canals artificials inclou un sistema de subcanals complementaris, així com les cintes transportadores mecàniques, que permeten als piragüistes tornar al seu punt de partida sense haver de deixar les seves embarcacions. El cabal és regulable, segons les competicions que es duguin a terme, gràcies a una central d'energia elèctrica reversible, amb una potència de 1.200 kw distribuïts en 4 turbines-bombes.

L'edifici principal del Parc Olímpic del Segre té forma de L. A l'ala més curta es troben els vestuaris, les dutxes, el lavabos, un gimnàs i una sala per a l'assecat de roba esportiva. A dalt hi ha una gran terrassa i un snack-bar-restaurant. Finalment, a l'ala més llarga s’ubiquen les oficines per a entrenadors i personal d'administració, així com una sala utilitzada per al control de dopatge. A més, hi ha un magatzem per guardar el material esportiu. La superfície total construïda és de 1.700 metres quadrats.

La caiguda en el canal d’eslàlom es crea de forma natural a través de canals que es ramifiquen des del riu Segre, amb un pendent molt suau. El canal d'aigües braves té 300 m de longitud, mentre que el d'aigües tranquil·les és de 650 m de longitud i 20 m d'ample. Les instal·lacions esportives es completen amb zones enjardinades que envolten les zones d'aigua, ocupant set hectàrees en total. Serveixen com a parc per a la ciutat de la Seu d'Urgell, situat a la vora del nucli històric de la ciutat.

Mostrar formulari de contacte