Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els municipis de l'entorn del pantà de Rialb es promocionen conjuntament com a destí turístic

Els municipis de l'entorn del pantà de Rialb es promocionen conjuntament com a destí turístic

El Consorci Segre Rialb publica una guia amb l'oferta unificada de les activitats que es poden fer a la zona. Previsió d'ocupació alta durant els pròxims mesos per la consolidació del turisme familiar
Activitat aquàtica al pantà de Rialb (Foto: Consorci Segre Rialb)
08/07/2021 10:20

Els municipis ubicats a l'entorn del pantà de Rialb, que formen part del Consorci Segre Rialb, es promocionaran com a destí turístic aquest estiu amb la campanya "Un mar de vida rural". El Consorci vol posicionar i vincular la zona com un lloc segur, sostenible i amb atractius turístics vinculats a un entorn natural.

En el marc de la campanya, s'ha publicat una guia d'activitats que recull tota l'oferta unificada d'iniciatives i experiències que s'ofereixen des del territori. La publicació unifica les propostes de les empreses i entitats, a més d'informació sobre la pesca continental i dades sobre equipaments municipals d'oci i altres d'interès general. A la guia es detallen les 22 activitats guiades vinculades a la natura, set de caire cultural i tres d'experiències amb productors alimentaris, totes organitzades per firmes locals i professionals especialitzats amb el riu Segre i el pantà de Rialb com a protagonistes. La guia s'adreça tant als visitants com als propis veïns.

La campanya es complementa amb cartells publicitaris a la entrada de cada municipi per ubicar el visitant i contextualitzar la marca turística del Consorci Segre Rialb. La publicació es pot trobar a les oficines de turisme, al web www.segrerialb.cat, a les xarxes socials i en format digital a tots els establiments rurals i els allotjaments de la zona perquè el client pugui planificar l'estada a partir del coneixement de l'oferta d’activitats.

L'eslògan 'Un mar de vida rural' fa referència a les aigües del pantà de Rialb, que inunden la zona des de fa vint anys, convertint-lo en un dels referents del turisme d'interior. També al·ludeix al Segre Mitjà, el tram de riu que cohesiona el territori.

Consolidació del turisme familiar

La temporada passada, en plena pandèmia, la zona del Segre Rialb es va convertir en una destinació turística força sol·licitada per passar-hi l'estiu atesa, justament, la seva minsa explotació turística. Enguany, les cases rurals, les empreses d'aventura i la restauració preveuen una ocupació alta durant els pròxims mesos per la consolidació del turisme familiar, que aposta pel contacte directe amb la natura i fuig de la massificació.

En aquest sentit, el responsable de l'empresa d'aventura La Pica Trips, Pere Vilella, assegura que hi ha una bona perspectiva d'ocupació d'un segment de turisme familiar. Per la seva banda, Joan Pallarès, xef de l'Hotel Can Boix de Peramola, preveu que aquest estiu "tornarà a ser el del turisme interior", especialment el de persones que van descobrir la zona de Segre Rialb l'any passat i que enguany repetiran. Pallarès anima els visitants a apropar-se a una zona, ubicada entorn del pantà de Rialb, en la qual el turisme es pot exercir "d'una forma tranquil·la, sense massificacions, i amb contacte directe amb la natura". No obstant això, els restauradors admeten que trobaran a faltar el turisme estranger, que acostuma a arribar amb viatges organitzats.

Per la seva banda, la presidenta del Consorci Segre Rialb, Gemma Orrit, destaca que la zona presenta uns elements diferenciadors pel turisme gràcies als esports de muntanya i les activitats al voltant del pantà. Així, afegeix que "els visitants estan descobrint una zona no massificada que funciona com un destí adient per a tota mena de famílies". Les bones xifres d'ocupació de l'estiu passat han fet, segons explica Orrit, que s'hagi incrementat l'interès per reservar als establiments rurals i es consolidi una aposta per les estances més llargues. "Les famílies repeteixen any rere any perquè han comprovat que els més petits poden gaudir d'una gran qualitat de vida durant les seves vacances", assenyala.

Limitacions d'accés als espais naturals

De la mateixa manera que al 2020, aquest estiu la platja fluvial ubicada a Ogern, al municipi de Bassella, estarà tancada al bany. La situació causada per la pandèmia, entre altres afectacions, ha provocat que les zones de bany continentals com la d'Ogern s'hagin hagut de replantejar la seva obertura aquest estiu. Així mateix, el Forat del Buli, un congost al qual s'accedeix per la Baronia de Rialb, limitarà l'accés per evitar les aglomeracions de visitants i, a la vegada, protegir l'entorn natural. Es cobrarà una entrada per accedir-hi i es regularà el pas entre el 15 de juliol i el 15 de setembre. Els visitants hauran de reservar cita prèviament i estarà prohibit aparcar al camí que porta al Forat.

Esports aquàtics, barranquisme i pesca en aigües cristal·lines

La construcció del pantà de Rialb, amb uns objectius enfocats bàsicament a la reserva d'aigua, ha permès desenvolupar-hi la pràctica d'esports aquàtics a partir de l'impuls del Consorci Segre Rialb. L'ús recreatiu del pantà ha derivat en moltes activitats de relació amb l'aigua i la natura com ara el caiac o el surf de rem i altres com ara barranquisme al riu Rialb, escalada, experiències de conducció o excursions. D'altra banda, també és una zona privilegiada per a la pesca, amb indrets singulars com els pantans de Rialb i Oliana, els vedats de Ponts i Oliana al riu Segre, i el riu Rialb.

A més, el visitant també pot conèixer el patrimoni cultural dels municipis de l'entorn del pantà de Rialb. La zona compta amb vestigis de la prehistòria, així com monestirs romànics o museus de diferents temàtiques, des de l'antic nucli de Ponts, amb la col·legiata de Sant Pere, el romànic de la Baronia de Rialb, el monestir romànic de Santa Maria de Gualter, Santa Maria de Palau o el nou poble de Tiurana, inaugurat el 2007, després que el pantà de Rialb inundés l'antiga població. També cal citar el Museu de la Moto de Bassella, el nucli de la Clua, Sant Andreu del Castell a Oliana i l'ermita de Castell-llebre a Peramola.

Consorci Segre Rialb

El Consorci Segre Rialb és l'organisme creat el 2008 per coordinar la promoció turística i el desenvolupament econòmic dels municipis afectats per la construcció del pantà de Rialb. Els seus objectius són posar en valor el pantà de Rialb i el seu entorn natural i patrimonial, dinamitzar en promoció econòmica la zona, i generar una activitat que ajudi a corregir l'economia dels municipis de l'entorn. Està format pels ajuntaments de la Baronia del Rialb, Bassella, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana, els Consells Comarcals de l'Alt Urgell i de la Noguera i la Diputació de Lleida.

Mostrar formulari de contacte