Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els municipis del Montsec reivindiquen la qualitat del cel nocturn

Els municipis del Montsec reivindiquen la qualitat del cel nocturn

El Parc Astronòmic renovarà la certificació de Reserva Starlight, que va obtenir al 2013. Els ens locals remarquen la importància de mantenir aquest actiu i evitar un increment de la contaminació lunínica

Reunió de municipis del Montsec al Parc Astronòmic (Foto: PAM)
Reunió de municipis del Montsec al Parc Astronòmic (Foto: PAM)
30/03/2017 19:57

El Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha presentat aquest dijous el manifest que els alcaldes de 24 municipis de l'entorn del Montsec i els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà han subscrit per impulsar la ciència i la seva divulgació, sobretot en les petites poblacions, i també per reclamar la importància de preservar el cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles, segons ha explicat la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell. D'aquesta manera, el Montsec renova la seva adhesió a la 'Declaració de la Palma', promoguda per la UNESCO, l'Organització Mundial de Turisme (OIT) i la Unió Astronòmica Internacional (UAI) i que es va signar a l'illa canària ara fa deu anys.

El conseller de Turisme del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos Garcia, ha remarcat que el Montsec es va adherir a la 'Declaració de la Palma' per la seva importància per a la preservació del cel, la qual cosa va contribuir a la designació anys més tard, el 2013, com a Reserva de Destinació Turística Starlight, un reconeixement important per al desenvolupament de l'Astroturisme, "del que el Montsec és una de les principals destinacions d'Espanya i Europa". L'acte ha comptat amb la presència d'alcaldes del Montsec i de representants dels consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà.

Aquest any el PAM té una previsió d'assistència de 32.000 visitants, xifra rècord des de la seva inauguració l'any 2009. Des d'aleshores, ja han passat pel Parc Astronòmic del Montsec més de 200.000 persones.

Alhora, s'ha anunciat que el PAM renovarà la certificació de 'Reserva Starlight' pel Montsec, que ja va aconseguir en 2013. La Fundació Starlight crea i fomenta un conjunt de certificacions que acrediten la qualitat del cel nocturn amb la finalitat d'unificar ciència i turisme, i per aconseguir-ho, l'observació de les estrelles es considera integrada com a part del patrimoni natural, cultural i científic de cada lloc. Aquestes certificacions reben el suport de la UNESCO, l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i garanteixen la repercussió internacional de la destinació.

També el Montsec estudia demanar la sol·licitud de la certificació 'Qualitat del Cel Fosc' a la International Dark Sky Association (IDA), una organització nord-americana fundada per astrònoms de tot el món. "Aquesta certificació, juntament amb la Starlight i l'emesa per la Reial Societat Astronòmica de Canadà, són les tres més prestigioses del món i són una porta per a l'obertura del mercat internacional del turisme de les estrelles", segons ha assenyalat a l'ACN Josep Vilajoliu, responsable de gestió del PAM.

Renovació de l'exposició permanent del COU

Per la seva banda, Salvador J. Ribas, director científic del PAM, ha assenyalat que aquest any es realitzarà el projecte de renovació de l'exposició permanent del Centre d'Observació de l'Univers (COU) per dedicar-la exclusivament a l'astronomia amb els últims avanços en interacció, i creació d'un nou espai d'experiències anomenat 'Sala del Cel Fosc'.

Aquesta nova sala tindrà uns 100 metres quadrats amb cinc espais temàtics: Simulador dels cels nocturns de Catalunya i la influència de les accions humanes, Certificacions Starlight al món, Il·lumina el teu municipi, Simulador de contaminació lumínica i l'Espectacle d'immersió-experiència sota les estrelles. També s'estrenarà, a partir d'aquest 31 de març, el nou espectacle-pel·lícula del planetari OPEN 3D l'Ull del Montsec 'Som Estrelles', on l'espectador descobreix, viatjant pel temps, com estem fets de materials generats en les estrelles.

Mostrar formulari de contacte