Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els nous pressupostos de la Generalitat preveuen una partida de 800.000 euros per a la consulta al Pirineu sobre els Jocs d'Hivern

Els nous pressupostos de la Generalitat preveuen una partida de 800.000 euros per a la consulta al Pirineu sobre els Jocs d'Hivern

La mesura respon a la resolució del Parlament, aquest mes passat, en què es demanava consultar les comarques implicades. Els comptes del Departament de Presidència també contemplen noves mesures per potenciar l'esport femení
Intervenció de Laura Vilagrà a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament (Foto: ACN)
11/11/2021 14:15

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat aquest dimecres que els pressupostos de la Generalitat pel 2022, aprovats ja pel Govern i ara en tràmit parlamentari, inclouen una partida 800.000 euros per garantir la celebració d'una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern a les comarques del Pirineu on s'hauria de celebrar l'esdeveniment.

En una visita a la Seu d'Urgell, aquest mes passat, Vilagrà ja va confirmar que l'executiu manté la voluntat de fer aquest procés participatiu per determinar el suport del territori a la candidatura Pirineus-Barcelona 2030. Més endavant, va concretar que la consulta es farà al final d'aquest procés, abans d'acabar l'any 2022. Es donarà així resposta a la proposta de resolució aprovada el 13 d'octubre passat, a petició de la CUP, que va rebre el suport d'ERC i Junts mitjançant transaccions. El PSC i Cs van aprovar-ne només el punt que fa referència a facilitar informació a aquestes comarques, però van rebutjar que s'hi faci una consulta, i Vox i PP van votar en contra de tots els punts.

Aquesta partida inclou el procés participatiu que el Govern ha anunciat que durà a terme per explicar la candidatura al territori, sumar-hi suports i rebre propostes. De la seva part, fonts de la CUP han explicat a l'ACN que ja els constava que els nous pressupostos inclouran aquesta partida per a la consulta, que han reclamat des de fa temps. Tanmateix, tot i l'anunci d'aquest procés participatiu, el grup cupaire ha reiterat que seguiran fent campanya contra els Jocs d'Hivern.

Del pressupost específic del Departament de Presidència pel 2022, encara en l'apartat d'esports, Laura Vilagrà també n'ha esmentat que crearan un Pla Estratègic de l'Esport i que volen seguir potenciant l'esport femení. Per això, se celebrarà un congrés específic, amb representants d'arreu del país i de tota mena de disciplines. En total, la Secretaria General de l'Esport comptarà amb 70,7 milions d'euros per al foment de la competició i l'activitat física en general, a tots els nivells.

Augment de només un 2% pels treballadors públics

En la mateixa compareixença, la consellera ha reconegut que els comptes preveuen un augment de sou als treballadors públics de només un 2%, força per sota de la inflació interanual, que a l'octubre ha arribat al 5,2% a causa dels forts increments en conceptes com llum, combustibles i alimentació. En contrast amb aquesta pèrdua de poder adquisitiu dels empleats, Vilagrà ha insistit que volen tirar endavant el pla pilot de Renda Bàsica Universal. Tot i això, adverteix que només es podrà aplicar si hi ha prou suports per aprovar els pressupostos al Parlament. La consellera s'ha compromès a aplicar-lo abans de l'1 de desembre de 2022.

Finalment, Laura Vilagrà ha assegurat que amb els nous pressupostos el Govern català seguirà fent acció exterior "malgrat que els pesi", en al·lusió directa a Cs. I és que aquest partit havia presentat una petició de reconsideració -ja rebutjada- amb la qual pretenien que no s'admetés a tràmit dels pressupostos a la mesa del Parlament, pel fet d'incloure partides de promoció de Catalunya a l'estranger.

Mostrar formulari de contacte