Actualització. 23.30 h
Els pagesos de l'Alt Urgell i de comarques veïnes que han tallat la carretera C-14 a Bassella al llarg dels darrers tres dies han decidit aixecar el tall aquest dijous a la tarda. La mesura s'ha fet efectiva cap a 2/4 de 5 de la tarda, pocs minuts després que el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Marscort, comparegués davant els mitjans de comunicació a Barcelona per anunciar els resultats de la reunió que, ara sí, ha mantingut amb els representants de les organitzacions agràries.
Mascort ha assegurat que la Generalitat ha acceptat bona part de les demandes que li han traslladat, si bé amb algunes d'elles fa falta veure com es concretaran. Per això, en molts dels diversos talls de carretera que hi ha organitzats encara han de decidir en assemblea si finalitzen la mobilització. En aquest sentit, alguns dels concentrats fins avui a Bassella no han descartat mantenir les mobilitzacions el cap de setmana i, si s'escau, portar-les fins i tot a llocs "més estratègics".
Al llarg d'aquest matí, migdia i tarda també han persistit els talls de l'N-152, a la frontera administrativa de Puigcerdà (amb presència també de pagesos de l'Alt Urgell, del Berguedà i de l'Alta Cerdanya) i a la cruïlla de les carreteres N-230 i N-260 al Pont de Suert.
A Cerdanya, a més a més, a la protesta transfronterera dels agricultors s'hi ha afegit avui la dels transportistes: després de constatar que només se'ls prohibia el pas a ells, han decidit organitzar també el seu propi tall a poca distància, de manera que no pogués circular ningú. En aquest sentit, al voltant de Puigcerdà (a banda i banda de la ratlla), aquest dijous ja s'acumulaven llargues cues de camions aturats esperant poder passar. Un fet que permetia constatar que la pagesia havia aconseguit el seu objectiu de cridar l'atenció sobre la seva situació crítica i fer reaccionar les administracions, com efectivament ha passat al llarg del dia.
Aixecament puntual al migdia al Pont de Suert
Simultàniament, al Pont de Suert, al migdia els ramaders han acordat amb els camioners aixecar provisionalment el tall per permetre el "buidatge" i recàrrega dels tràilers que portaven més temps esperant poder passar, després que aquests últims havien amenaçat de començar el seu propi tall, com a Puigcerdà. I és que per a alguns d'ells, l'espera ha estat de més de 48 hores. Al cap d'una hora, però, s'ha reprès la protesta i novament s'ha permès passar només els cotxes i les furgonetes.
De fet, ja ben avançada la tarda (18.30 h), el Servei Català de Trànsit ha confirmat que encara es mantenen aquestes protestes de Puigcerdà i l'Alta Ribagorça, en espera de saber si s'aixecaran abans de la mitjanit com s'han compromès a fer les organitzacions agràries després de la reunió amb David Mascort. El mateix passa a la C-38 al Coll d'Ares, al límit entre el Ripollès i al Vallespir, a més de diverses vies de la plana de Lleida (A-2 a Soses, Alcarràs i Tàrrega; A-22 i N-240 a Almacelles; AP-2 a Aitona, C-14 a Tàrrega i L-303 a Plans de Sió) i de l'Alt Empordà (AP-7 a Borrassà i N-II a Bàscara i a Vilamalla).
Tot i això, a la nit ja es començaven a aixecar la majoria d'aquests talls, amb l'excepció del més nombrós, el de Tàrrega, on els manifestants no han quedat convençuts dels acords anunciats des de Barcelona i han decidit mantenir la protesta, com a mínim, fins aquest dissabte. A d'altres punts del país, també al Pirineu, no descarten reprendre les accions al llarg del cap de setmana.
Compareixença de Mascort
Pel que fa al contingut de la reunió a Barcelona, David Mascort ha anunciat que, a nivell més formal, una de les mesures que han acordat és la de recuperar la denominació d'"Agricultura, Ramaderia i Pesca" per a la conselleria que dirigeix, si bé ha matisat que de l'actual nom (Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural), en mantindran el terme 'Acció Climàtica'. La recuperació de la referència tradicional al sector primari és una de les demandes que havia fet la nova plataforma Revolta Pagesa, al marge de les seves diverses reivindicacions de caràcter més pragmàtic. En aquest sentit, Mascort també ha anunciat que han acceptat incorporar aquesta nova organització a les taules de negociació, al costat d'Unió de Pagesos, JARC i FCAC, que també hi han estat presents aquest dijous. En la mateixa línia, totes quatre associacions podran intervenir al debat temàtic sobre la situació del sector primari que hi ha previst la setmana entrant al Parlament.
Pel que fa a mesures més concretes i immediates, el conseller ha dit que adoptaran un nou ajut complementari de 200 euros per hectàrea per als productors de cereals a les zones de regadiu on no s'ha pogut regar. A nivell més general, ha admès que els ajuts "son una mica complicats, i encara més si són fons europeus", i per això han acceptat complementar els recursos que ja s'han anunciat amb una transferència per les zones d'herbacis que no s'han pogut regar els darrers mesos.
Reestructuració interna a l'Agència de l'Aigua
Sobre l'exigència de canvis a l'Agència Catalana de l'Aigua, a qui els pagesos acusen d'una "gestió nefasta", David Mascort ha anunciat que hi haurà una reestructuració interna que pot comportar que l'actual responsable de l'àrea d'abastament, Jordi Molist, deixi de tenir aquest càrrec tal com ha demanat Revolta Pagesa. Tanmateix, ha descartat destituir el director de l'ACA, Samuel Reyes, perquè no considera que sigui el responsable dels greuges que ha denunciat el sector primari, si bé admet que cal "reorganitzar" l'àrea d'Abastament i ser "més sensibles" a les demandes dels productors.
A grans trets, Mascort, ha volgut posar en valor els acords assolits en aquest nou grup de treball i opina que "avui és un gran dia pel país, perquè el Govern amb tot el sector primari hem posat les bases de com enfrontar els grans problemes que té la pagesia i la ramaderia". Segons ha dit, aquests nous pactes busquen "aconseguir que els pagesos es guanyin dignament la vida" i oferir-los un "futur d'esperança" als productors que, tal com ha admès, "avui ho estan passant molt malament". Finalment, el conseller hi ha afegit que cal diferenciar entre les "problemàtiques estructurals", com ara aconseguir que els pagesos cobrin un preu digne pels seus productes, i d'altres de més "immediates" com podrien ser els desastres naturals o la sequera.
Al seu torn, els agricultors s'han compromès a desconvocar les mobilitzacions abans de les 12 de la nit, després de traslladar els avenços de les reunions als concentrats als talls de carreteres.