Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els pagesos demanen solucions immediates al Contracte Global d'Explotació

Els pagesos demanen solucions immediates al Contracte Global d'Explotació

Una setantena d’afectats es concentren davant de l’oficina del DAR a la Seu. El Govern justifica el retard dels pagaments perquè la UE ha d’aprovar els ajuts

17/08/2007 17:45

La Unió de Pagesos demana solucions immediates als incompliments detectats a la prova pilot del Contracte Global d'Explotació (CGE). Una setantena de pagesos han expressat el malestar per la situació d’aquest projecte tot concentrant-se davant de l’oficina comarcal del departament d’Agricultura i Acció Rural (DAR) a la Seu d’Urgell.

Els agricultors i ramaders han plantat diversos tractors al mig de la plaça de Joan Sansa i han exhibit pancartes en les quals es reclama “fets i prou paraules”. L’Alt Urgell és una de les quatre comarques on s’ha iniciat l’experiència –juntament amb el Berguedà, el Pla de l’Estany i la Conca de Barberà- i hi ha 108 dels 320 pagesos inscrits al pla.

El delegat territorial d’UP a Lleida, Josep Miquel Huguet, qualifica de “fracàs” i “burla” la manera com el departament està gestionant “el compromís que van adoptar diversos pagesos per fer front a les majors exigències alimentàries i mediambientals”. Huguet denuncia que “s’està canviant les bases reguladores d’allò que es va signar ara fa dos anys i els pagesos que han complert les adaptacions encara no han percebut ni un euro”.

Tot coincidint amb la protesta, que es feia simultàniament a la Seu, Berga, Banyoles i Montblanc, el DAR ha publicat un comunicat en el qual justifica els retards perquè està pendent “que la Unió Europea aprovi els ajuts corresponents”. El Govern assegura que “representants del Govern s’han reunit en diverses ocasions amb els serveis de la Comissió per activar l’aprovació”. Sobre aquesta resposta, Josep Miquel Huguet ha replicat: “No ens serveix un comunicat fet el dia que ens mobilitzem; ara necessitem que es convoqui urgentment les ajudes pendents i que hi hagi els diners sobre la taula”.

En la nota, el DAR també promet que publicarà abans no acabi aquest mes la normativa sobre l’adaptació del pla pilot del CGE. El departament defensa que el nou acord “estableix major flexibilitat com la possibilitat d'iniciar inversions en explotacions agràries no planificades en el pla d'explotació efectuat l'any anterior; la possibilitat de confirmar i si s'escau introduir modificacions en les actuacions previstes pel 2007, estiguin o no iniciades, o la d'acollir-se a la convocatòria d'ajuts agroambientals en substitució de les mesures contemplades en el pla pilot”.

  • Concentració d'Unió de Pagesos
    Concentració d'Unió de Pagesos
  • Tractors a la plaça Joan Sansa
    Tractors a la plaça Joan Sansa

Mostrar formulari de contacte