Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els paleontòlegs estudien 2 dels 400 nius de dinosaure de Coll de Nargó

Els paleontòlegs estudien 2 dels 400 nius de dinosaure de Coll de Nargó

Els ous es restauraran i serviran per ampliar l'exposició de la Sala Límit KT
19/09/2007 17:51

La nova intervenció paleontològica de la vall del riu Sallent de Coll de Nargó que duu a terme l'Institut Català de Paleontologia té com a objectiu l'estudi de dos nius de dinosaure dels 400 que s'han localitzat a la zona. La prospecció, que és una continuació de la realitzada el 2005, permetrà conèixer com era la reproducció d'aquests animals que van viure ara fa 65 milions d'anys, i que són els últims dinosaures que van existir. Els ous, que tenen un diàmetre aproximat de 22 centímetres i corresponen a l'espècie anomenada Sauròpodes, es restauraran i serviran per ampliar l'exposició de la Sala Límit K/T que gestiona l'Associació d'Amics dels Dinosaures de l'Alt Urgell.

Segons informa l'Agència Catalana de Notícies, conèixer quin tipus de nius feien, com els feien, i com es reproduïen els dinosaures, a més de recuperar les restes dels ous, és l'objectiu de la nova intervenció paleontològica que es porta a terme fins el 21 de setembre al jaciment de Pinyes, a la vall del riu Sallent de Coll de Nargó. La intervenció se centra en dos nius d'on un equip de sis persones n'estan excavant els ous. La zona, tal i com ha definit un dels investigadors de l'Institut Català de Paleontologia, Àngel Galobart, és 'riquíssima' en jaciments de posta d'ous de dinosaure. De fet, l'Associació d'Amics dels Dinosaures (ADAU) de l'Alt Urgell ja n'ha localitzat uns 400.

Aquesta intervenció és una continuació de la que es va dur a terme l'estiu del 2005, en la qual es van excavar sis nius de Sauròpodes, dinosaures herbívors de grans dimensions, que caminaven de quatre potes i que van ser els darrers que van existir. Galobart ha explicat que aquest jaciment s'inscriu en el que s'anomena la ruta dels dinosaures del Pirineu, que inclou les restes de dinosaures que es troben a les comarques de l'Alt Urgell, la més rica en ous, el Berguedà, més rica en petjades, i el Pallars Jussà i la Noguera, zones on es troben més ossos. L'excavació està inclosa dins d'uns projectes de recerca i difusió que continuaran com a mínim fins el 2011.

Els ous que es recuperin seran restaurats per l'ICP i posteriorment serviran per ampliar el patrimoni paleontològic que es mostra des de fa dos anys a la Sala Límit K/T de Coll de Nargó, un museu impulsat pel grup ADAU i que en aquest darrer any ha rebut un total de 6.000 visites.

Àngel Galobart ha manifestat que la zona de la vall del riu Sallent és especialment rica en nius de dinosaures perquè era una zona plana i fangosa molt adequada per tal que els dinosaures posessin els seus ous, i perquè la geologia ha permès que els jaciments s'hagin mantingut a la superfície i sigui fàcil localitzar-los i excavar-los. Els ous que s'estan excavant tenen uns 22 centímetres de diàmetre, presenten la part superior erosionada pels efectes geològics, i una closca molt rugosa.

  • Dinosaures - Prospecció
  • Dinosaures - Prospecció
  • Dinosaures - Prospecció 3

Mostrar formulari de contacte