Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els parcs naturals commemoren la seva diada europea amb activitats i actes de divulgació

Els parcs naturals commemoren la seva diada europea amb activitats i actes de divulgació

23/05/2008 14:20

La Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge treballa per declarar a curt i mitjà termini més de 58.200 hectàrees parc natural. Aproximadament és una superfície comparable a la de la comarca del Vallès Occidental i representa el 24% de la superfície actual dels espais naturals de protecció especial que gestiona el Departament.

Precisament demà, 24 de maig, es commemora el Dia Europeu dels Parcs i es duen a terme diverses activitats als parcs naturals que gestiona del Departament per donar a conèixer el treballs que es realitzen en aquests espais i la importància del seu valor natural.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge té a hores d’ara avançada la tramitació per a la creació de tres nous parcs: Collserola, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i el futur Parc Natural de Muntanyes de Prades. Tres projectes als quals se suma l’ampliació del Parc Natural de Montserrat. En total, amb les quatre actuacions, la superfície declarada d’espais naturals de protecció especial creixerà de les 241.654 hectàrees actuals (3.654 de les quals són marines), fins a aproximadament 300.000 hectàrees.

Un dels projectes més avançats és l’ampliació fins a 9.400 hectàrees del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, que actualment té una superfície de 3.499 hectàrees. La proposta ha superat ja el tràmit d’exposició pública i l’estudi d’al·legacions i en poc temps es preveu aprovar el decret de declaració de parc natural.

La proposta del futur parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter ha de sortir a curt termini a informació pública, un cop s’han fet el 98% dels treballs tècnics necessaris per acordar definitivament la superfície. Es declararan més de 8.000 hectàrees de parc natural amb una superfície marina de prop de 2.000 hectàrees.

La delimitació consensuada per a la declaració de Parc Natural de la Serra de Collserola ha de sortir a exposició pública a curt termini i significarà la creació d’un nou parc natural al cor de la regió metropolitana de més de 8.000 hectàrees.

Per declarar el Parc Natural Muntanyes de Prades es treballa ara en la incorporació al projecte de les diferents propostes que s’han discutit i acordat amb els municipis que tenen terrenys dins del parc i a mitjà termini sortirà la proposta a exposició pública. La superfície aproximada de la proposta actual del parc natural és de 36.300 hectàrees.

El Departament té altres propostes de declaració de nous parcs naturals i ampliació en procés, per a les quals encara es treballa per aconseguir el màxim consens.

Dia Europeu dels Parcs

Anualment, el dia 24 de maig, se celebra el Dia Europeu dels Parcs que commemora la data de creació del primer parc natural europeu l’any 1909, a Suècia. Així, des del 1999, els membres de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa organitzen activitats en relació amb aquest dia. Aquest any sota el lema “Natura sense fronteres” es pretén apropar la població als espais naturals i donar a conèixer les àrees protegides i la seva rellevància per a la societat.

A través de la web del Departament es poden consultar tots els actes que realitzaran els parcs següents: Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els parcs naturals de Catalunya (Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Zona Volcànica de la Garrotxa, Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà, Serra de Montsant, Ports i Delta de l’Ebre), els paratges naturals catalans d’Interès Nacional (Pedraforca, Albera i Poblet) i, finalment, l’Àrea Protegida de les Illes Medes. L’enllaç per consultar totes les activitats és el següent:

http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/parcs_de_catalunya/Dia_Europeu_dels_Parcs.jsp

L’objectiu principal d’aquesta jornada, que es repeteix anualment, és apropar les futures generacions als valors excepcionals, únics i irrepetibles dels nostres espais naturals protegits.

Mostrar formulari de contacte