La 37a Pujada al Port de Salau alerta de la situació d'emergència lingüística del català i l'occità
La trobada a 2.100 metres d'altitud ha volgut conscienciar els joves de la importància de mantenir la llengua i fer-la servir. La jornada d'agermanament ha inclòs música, danses i parades de productes locals
El Port de Salau, a 2.100 metres d'altitud i al límit entre les comarques del Pallars Sobirà i el Coserans, ha acollit aquest diumenge el 37è Aplec d'agermanament entre Occitània i Catalunya. Més enllà del caràcter lúdic de la trobada, on es gaudeix de la música, danses i productes de proximitat, els participants fan un crit d'alerta sobre la situació d'"emergència lingüística" del català.
Així, la presidenta del Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC), Esther Lucea, ha anotat a l'ACN que "abans els occitans miraven amb enveja la situació del català, però actualment tenen la sensació que anem darrere d'ells". Per això, l'acte vol conscienciar als més joves sobre la importància de mantenir la llengua i especialment de fer-la servir, atès que el retrocés actual més important del català és en el seu ús social i especialment entre els joves. Una situació que també es constata amb la variant aranesa de l'occità en el cas de la Val d'Aran.
"En el cas occità va haver-hi una pèrdua de transmissió que va provocar una pèrdua de parlants d'una generació", ha explicat Lucea, que hi ha afegit que els néts d'aquestes famílies han intentat recuperar la llengua però que ara ja és molt "complicat". Per això, davant un context en què hi ha un descens de catalanoparlants, especialment joves, Lucea ha considerat que cal revertir aquesta situació des del teixit social perquè es mostra convençuda que "l'administració no ens salvarà, perquè a les escoles també hi ha un retrocés".
Durant la jornada d'aquest diumenge s'hissen les banderes catalana i occitana i els participants donen pas a un dels actes centrals de l'acte amb els parlaments per part de les entitats organitzadores. Després d'una foto de família, la trobada finalitza amb el 'cant dels adéus'.
Com a novetat, l'organització ha impulsat un concurs de fotografia. "Cada any els assistents ens enviaven moltes fotografies del paisatge natural i de la festa", ha apuntat Lucea. El concurs consta de dues categories, una dedicada al paisatge del port de Salau i l'altra a l'agermanament occitano-català. Les imatges presentades, màxim tres per autor, han d'estar fetes durant el transcurs de la trobada amb un dispositiu mòbil o càmera digital.
Com a complement a la pujada, aquest dissabte també s'han programat diversos actes com un taller de danses occitanes de Joan Codina.